Flamingo denince hepimizin aklına sahip oldukları o güzel pembe tüyler geliyor değil mi? Ama aslında genç flamingoların tüyleri en başta gri/beyaz renkte! Bu da demek oluyor ki, pembe tüy bu hayvanlarda kalıtsal bir özellik değil. Peki bu kuşlar neden pembe renge bürünüyorlar?

Flamingoların pembe rengi su yosunları, larvalar ve yedikleri tuzlu karideslerin içinde bulunan beta karotenden gelir. Sahip oldukları sindirim sistemindeki enzimlerle karotenoidleri parçalayarak pigmentlere dönüştürürler. Bu pigmentler de karaciğerdeki yağlar tarafından emilerek flamingoların tüylerinde ve ciltlerinde birikip ortaya parlak pembe bir renk çıkmasına sebep olur. Bir kez yenildiğinde, flamingo’nun sindirim sistemindeki enzimler beta karoteni parçalar ve kırmızı-turuncu pigmentler karaciğerindeki yağ tarafından emilir. Bu yağlar daha sonra flamingo büyüdükçe tüylerinde ve cildinde birikerek pembe rengin ortaya çıkmasını sağlar. Daha sonradan bu kuşların üreme mevsimi sona erdiğinde hem erkek hem de dişi ebeveynler, beyaz tüylerindeki pembe rengi kaybederler.
Konu hakkında konuşan Exeter Üniversitesi’nden zoolog Dr. Paul Rose’a göre, “Flamingolar, yaşanılmaz, nispeten uzak sulak alanlarda yaşama eğilimindedir – göller pH’da o kadar alkalidir ki insan etini kemiklerinden yakabilir. Ancak bu suyun içinde kabuklular, siyanobakteriler ve diatom algleri gibi kullanılmayan bir besin kaynağı bulunur. Tüm bunlar karotenoid adı verilen toksik kimyasallar içerdiklerinden diğer birçok hayvan için tehlikeli olabilir” diye açıklıyor. Ayrıca Dr. Paul Rose, flamingoların daha sonradan sergiledikleri bu pembe rengin onların sağlıklı birer flamigo olmalarıyla olan ilişkisinden de bahsediyor. Yani aslında bu pembe renk ne kadar parlak ve gösterişliyse onların o kadar sağlıklı olduğunu gösteriyor!
İlk yayınlanma: 1 Temmuz 2022
Güncellenme: 27 Nisan 2023
Kaynak
Science Focus, Why are flamingos pink
New Scientist, Why are flamingos pink