Kan Grubunuza Göre Nasıl Beslenmeniz Gerektiğini Biliyor Muydunuz?

Modern anlamda hangi besinin hangi kan grubuna faydalı veya zararlı olduğuna dair ilk çalışmalar 1950’li yıllarda Peter James D’Adamo’nun yaptığı bilinmektedir. Amerikalı tıp uzmanı J. D’Adamo 1996’da yayınladığı ”Eat Right 4 Your Blood Type” kitabı ile kan grubu baz alınarak oluşturulan beslenme programı ile kilo verimi, kilo kontrolü, hastalıklara yakalanma riskinin azalması ve daha sağlıklı olmayı amaçlayan bu fikir günümüzde hala bilimsel olarak kanıtlanmadığı için teori olmaya devam ediyor. Bu beslenmenin mantığı ise, kan gruplarının belirli gıda türlerini sindirmedeki performansının önemli olduğu yatıyor ve ülser, gıda alerjileri ve intoleranslarının kan grubuyla ilgili olabileceği de iddia ediliyor. Mide asidi, kan grubu ve ülser riski arasında bir bağlantı kurulmuş. Buna göre düzenlenen gıda alımı, sindirim sistemini de iyileştiriyor ve ideal vücut ağırlığına ulaşmaya, enerji seviyesini artırmaya ve hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor.

D’Adamo, hastaları üzerinde yapmış olduğu çalışmalarında aynı ilaç ve diyeti verdiği hastalarının bir kısmının çok hızlı iyileştiğini, bir kısmının da kötüleştiğini gözlemliyor. Kötüye giden grubun ilaçlara tepki vermediğini veya aynı yemeklere bir takım hastalar farklı tepkiler verdiğini tespit ediyor. Bunun üzerine yedikleri gıdaları incelemeye başlıyor. Tüketildiğinde kan gruplarında tepkimeye sebebiyet veren gıdaları buluyor, bu gıdalarda özellikle proteinlerde bulunan ‘lektin’ denilen bir yağ çeşidi var ki bu yağ çeşidi kan grubumuza göre sağlığımızı olumlu veya olumsuz etkiliyor yorumunu yapmıştır.

0 Kan Grubuna Göre Beslenme:

0 kan grubu avcı kan grubu olarak bilinmektedir. Avcı kan grubu olarak adlandırılmasının nedeni ise 0 kan grubuna sahip bireylerin sindirim sistemlerinin eski dönemlerde yaşamış insanların sindirim sistemine benzemesidir. D’Adamo kitabında 0 kan grubuna sahip bireylerin yüksek proteinli yiyecekler, bol miktarda et, sebze, balık ve meyve tüketmelerini; tahılları, fasulyeleri ve baklagilleri sınırlandırmalarını; kilo vermek isteyenlerin ise buğday, mısır ve süt ürünleri yerine deniz ürünleri, yosun, kırmızı et, brokoli, ıspanak ve zeytinyağı tüketmeleri öneriyor. Ayrıca koşu gibi güçlü egzersizler öneriliyor.

0 kan grubuna sahip olan insanlarda genel olarak metabolizma hızı düşük olmaktadır. Tiroit hormonu üretiminden sorumlu olan iyot miktarının vücutta yeterli miktarda bulunmaması durumunda sindirim zorlaşmaktadır. Bu bakımdan metabolizmanın hızlandırılması, iyot miktarının arttırılması ve zayıflamak amacıyla bol miktarda deniz ürünleri tüketilmeli, iyotlu tuz, kırmızı et, karaciğer, brokoli ve ıspanak tüketimine dikkat edilmelidir.

A Kan Grubuna Göre Beslenme:

A kan grubu vejetaryen veya çiftçi kan grubu olarak sınıflandırılır. A kan grubuna sahip bireylerin sindirim sistemleri oldukça hassastır. Organik gıdalar bu kan grubuna sahip bireyler için daha uygun olabilir. A kan grubundaki kişiler, sütlü besinlerin sindiriminde zorlanmaktadırlar ve süt ürünleri vücut metabolizmalarını yavaşlatmaktadır. Bu bakımdan süt ürünleri olarak, kefir ve yoğurt tüketimi ile sınırlı kalmakta fayda vardır.

A kan grubundaki kişilerin en önemli besin kaynağını sebzeler oluşturmaktadır. Sazan, uskumru, levrek A grubu kişilerinin tüketmesi gereken et ürünleridir. A kan grubundaki kişilerin; semizotu, lahana, brokoli, soğan, maydanoz, marul, havuç, börülce, pırasa ve enginar tüketmeleri gerekmektedir.

D’Adamo ”Meyve, sebze, soya peyniri, deniz ürünleri, hindi ve tam tahıllara odaklanın. Etten kaçının. Kilo vermek için deniz ürünleri, sebzeler, ananas, zeytinyağı ve soya tercih edin ve süt, buğday, mısır ve barbunya fasulyesinden kaçının.” tavsiyesinde bulunuyor. Yoga ve golf gibi sakinleştirici egzersizler öneriliyor.

B Kan Grubuna Göre Beslenme:

Göçebe kan grubu olarak adlandırılırlar. Bağışıklık ve sindirim sistemleri güçlüdür, esnek birbeslenme düzenine sahiptirler. En çok kalp hastalıkları ve kansere yakalanan gruptur. Ancak birçok hastalığın etkisinden kurtulabilen ve kan grupları içerisinde en fazla ömür ortalamasına sahip olankan grubudur. Mısır, mercimek, buğday kilo almasına direkt etki ederken, yeşil sebze, et, karaciğer, süt ürünleri kan gruplarına inat kilo vermelerinde yardımcıdır. Kırmızı et tüketimi çok faydalıdır.Buna karşın beyaz et tüketiminden uzak durmalıdırlar. Süt ürünlerinin tadını çıkarabilen tek gruptur. Nedeni bu grubun şekerinin süt ürünlerinin şekeriyle benzer olmasıdır. Pirinç, yulaf ve kepekliürünler in tüketimi idealdir. Buğday, mısır ve çavdar ekmeği dışındaki ekmeklerin tüketimi önerilir. Enginar, domates, mısır dışındaki sebzeler tüketilmelidir. Avokado, hurma, nar, kavun dışındakimeyveler tüketilmelidir. Yeşil çay bu grup için en ideal içecektir. Magnezyum, B vit. Eksikliği en çok görülen eksiklikler olduğundan bu eksikliklere dikkat edilmelidir.

AB Kan Grubuna Göre Beslenme:

Gizemli kan grubu olarak adlandırılır. Nitekim diğer kan gruplarının bileşkesi olarak ortaya çıkmasıyla birçok özelliği üzerinde taşır, belirgin sınıflandırması yoktur. Dünyada RH faktörükatılmadan en az bulunan kan grubudur. A ve B kan grubunda olan tüm gıdalar tüketilebilir ama vegan tipi beslenme en uygunudur. D’Adamo’ya göre AB tipi kanı olan insanlar biyolojik olarak diğer türlere göre daha karmaşıktır. AB kan grubuna sahip kişiler için en iyisinin A ve B kan grupları için önerilen egzersiz ve diyet kombinasyonu olduğunu savunur. Ancak et sınırlı tüketilmelidir. Kilo kaybı için tofu, deniz ürünleri, yeşil sebzeler ve yosun en iyisidir. Ancak tavuk, mısır, karabuğday ve barbun fasulyeden kaçınılmalıdır.

2013 yılında Oxford Üniversitesi tarafından yayınlanan makalede, söz konusu beslenme incelenmiş ve etkilerini doğrulamak için bir kanıt bulunamamıştır. Bununla birlikte, 2014 senesinde yapılan bir araştırmada, bu tip beslenmenin kardiyometabolik risk faktörlerinde örneğin kolesterol ve ya kan basıncı gibi unsurlarda iyileşme gösterdiği, ancak bu beslenme şekli ile ilişkisinin ne kadar bağlantılı olup olmadığının belirsiz olduğu söyleniyor. Sonuç olarak diyette sadece kan grubu baz alınarak beslenme programı oluşturmak yeterli olmayabilir. Beslenme programı oluşturulurken kişinin boyu, yaşı, kilosu, fiziksel aktivite ve sağlık bilgilerine göre diyet listeleri hazırlanır.

Kaynak

Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4, Kaynak 5, Kaynak 6, Kaynak 7

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

1 thought on “Kan Grubunuza Göre Nasıl Beslenmeniz Gerektiğini Biliyor Muydunuz?”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top