Stajyerin El Kitapçığı: Staj Bulmak, Mülakat ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite hayatına adım attığınız andan itibaren birçoğumuz “kendini geliştirme” adı altında pek çok şey yaparız. Kişisel ve mesleki gelişimimiz açısından atacağımız ilk adımlardan birisi ise Staj yapmaktır.

Bu yazımızda staj hakkında sizlere bazı ipuçları derlendi. Keyifli okumalar 🙂

Neden Staj Yapmalısın?/Yapmamalısın?

Staj deneyimi okuduğunuz bölümde elde edemeyeceğiniz birçok deneyimi sunar. Farkında olunması gereken en önemli özelliği ise staj ortamında her ne kadar öğrenci olarak bulunsanız da, bulunduğunuz ortam sizlere ilerde çalışacağınız iş ortamını ve çalışma şartlarını sunar.

Daha da önemlisi staj, “İleride bu mesleği gerçekten yapmak istiyor muyum?” sorusuna cevap verir. Bu sorunun cevabı için geç olabileceğini düşünen sevgili okurumuz, hayatta her zaman deneyimler akılda kalmış düşüncelerden önde gelir. Bunu hatırlatmakta fayda var 🙂

Staj Bulmak?

Öncelikle üniversiteye yeni başlayan biriyseniz staj bulmak biraz daha zor olacaktır. 1. Sınıfların stajdan ziyade okula ve akademik başarıya, aynı zamanda kişisel gelişime odaklanmaları gereken bir sene olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.  2. Sınıftan itibaren aramalarınız başlar hatta belki hızla devam eder. Bulursanız da emin olun şanslısınız ama bulamadım diye üzülmenize gerek yok. Çünkü başlarken zor olduğunu zaten biliyorduk değil mi?

Eğer sektördeki insanların stajyer aradıkları bir dönemde iseniz (bu dönemin kesin bir tarih aralığı yoktur.) Başvurularınızı doğrudan yapın. Başvurularınızı yapacağınız yerlere doğru hazırlanmış bir CV gönderdiğinizden emin olun 🙂 Başvuru için gerekli kişilerden mail yolu veya görüşme talebi ile doğrudan görüşmelerle süreç, koşullar ve aradıkları profil hakkında bilgi isteyin.

Sosyal medya ve iş ağlarında ki stajyer ilanlarını takip edin. Size uygun olanlara yılmadan başvuru yapın.

Bölümünüzde sizden önceki dönemlerin nerelerde staj yaptıklarını öğrenebiliyorsanız öğrenin. Sormaktan çekinmeyin.

Hocalarınıza danışın. Fakat bunu kısaca “ben staj yapmak istiyorum.” gibi değil, stajı neden istediğinizi hissettirecek şekilde yapın. Dolu bardak olun.

Staj Mülakatı

Staj mülakatı hakkı kazandıysanız tebrikler! Ama staja kesin gözüyle bakmak için daha erken :’)

Mülakat sırasında kılık kıyafet, duruş, konuşma vs. gibi özellikler elbette önemlidir. Bu önemi farkında olduğunuzu bilerek en can alıcı nokta olan ‘mülakat soruları’ kısmına kısaca değinmekte fayda var.

  • Stajda alanınıza dair birkaç soru sorulabilir ama genel olarak sorulan sorular;
  1. – Okul dışında vaktini nasıl geçirirsin?
  2. – Çevren seni nasıl biri olarak tanımlamakta?
  3. – Ortalaman neden bu kadar yüksek/düşük?
  4. – Neden seni seçmeliyiz?
  5. – Mezun olunca ne yapmak istiyorsun?
  6. – Neden bu şirkette/departmanda staj yapmak istiyorsun?

Bu sorular eminim ki bu satırları okurken oldukça kolay geliyordur. Ama aslında bu ve bu tarz sorular oldukça zordur. Sizi diğerlerinden ayıran özellikleriniz varsa bile bunun farkında olmamanız durumunda sizi kolayca eleyebilecek sorulardır. Boş zamanlarınız bu tarz soruları düşünmeniz sadece staj için değil hayatınızda atacağınız adımlarda daha net olmanız açısından da oldukça gereklidir.

Staj Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer bir staja kabul edildiyseniz tebrikler. Kısa süre de olsa bir çalışansınız. (Uzun dönem işleriniz olması dileğiyle) Adı üzerinde bir çalışansınız. İster gönüllü, ister zorunlu ya da isteğe bağlı staj yapın, bunu kesinlikle ‘yapmak için’ yapmayın. Bu tamamıyla zamanınızı boşa harcamak olacaktır.

İlk gün ve ilk izlenim oldukça önemlidir. Tanışmakla, kendinizi kısaca tanıtmakla başlayabilirsiniz. İlk günden hevesli olduğunuzu biliyorum ama etrafınızı sorulara boğmanıza gerek yok, sorular için emin olun zamanınız olacak. 🙂 Öğrendiğiniz her şeyi sindirerek ilerleyin. Birinin hayatına mal olmayacaksa hata yapmaktan korkmayın. (İlk stajında mikropipet tutarken eli titreyen yazar burada bunu yazarken oldukça havalı hissediyor*)

Stajın belki de yıldızı olan iki konuyu sakın küçümsemeyin. “STAJ DEFTERİ VE REFERANS”

Staj defterini doldurmak veya not alabilmek için karalamak yerine ilerde işinizde size rehber olacak bilgilerle usanmadan doldurun. Ayrıntı vermekten çekinmeyin. Staj defterini biz teslim ettikten sonra geri verilmeyeceğinden ben kendim için bir kopyasını ayırt etmiştim. Hala birçok şeyde açıp kendime referans alabiliyorum. Bunu yapabilirsiniz.

Eğer izin veriliyorsa görseller koymanız oldukça faydalı olacaktır.

Staj yerindeki tecrübeleriniz size aslında referans konusunda da ışık tutacaktır. Bir yıldız gibi parlayan bir stajyer olduysanız gönül rahatlığı ile referans isteyebilirsiniz. Emin olun staj yerinizden aldığınız iyi referanslar sizlerin farkını ortaya koyacaktır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere! Daha fazla benzer içerik için Moletik.com’u takip etmeyi unutmayın.


İlk yayınlanma 06.08.2021
Güncellenme: 26.07.2022

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top