Ebola virüs; genellikle Afrika kıtasında ortaya çıkan ve öldürücülük oranı %90’ı bulabilen RNA virüsüdür. Bu virüsün neden olduğu hastalık; insanları ve goril, şempanze, maymunlar gibi insan olmayan primatları etkiler. Virüs ilk olarak insanlara kan, vücut sıvısı ya da hayvanların dokularıyla bulaşır. Daha sonra bu insanların veya ölmüş hastaların vücut sıvılarıyla temas edilirse hastalık yayılır. Virüs; göz, burun veya ağızdaki deri veya mukoza zarlarından girerek de enfeksiyona neden olur.
Georgia State Üniversite’sinin yaptığı son çalışmada; mortalite (ölüm) oranı %90’ı bulabilen bu virüse karşı, konaklarda ebola virüsü ile etkileşime girerek, virüsün genetik materyalini inhibe eden proteinler tanımlandı.
Ebola virüsü proteini olan VP30, viral transkripsiyonunun başlamasında kritik rol oynar. Konak proteinleri olan RBBP6, hnRNPL ve PEG10 ise bu transkripsiyonu inhibe ederek enfeksiyonun oluşmasını engeller. Fakat konakta yer alan hnRNPUL1 isimli protein ise tam tersi bir etkiye sahiptir ve viral RNA sentezini arttırarak enfeksiyonu arttırır. Bu bulgular ışığında Ebola virüs enfeksiyonunu önlemek veya tedavi etmeye bir adım daha yaklaştık gibi duruyor.
Çalışmanın önemli ismi Dr. Christopher Basler ; “Tipik olarak Ebola virüsünün enfekte kişilerde kontrolsüz büyüdüğünü düşünüyoruz. Elimizdeki veriler hücrelerimizin; virüsün gen ekspresyonunu ve replikasyonunu yavaşlatmak için aynı viral arayüzü hedefleyen birden fazla protein içerdiğini gösteriyor.” dedi.
2021 Yılında Ebola Pandemisinin Devam Ettiğini Biliyor Muydunuz?
1976 yılında Ebola nehrinin yakınlarında keşfedilen bu virüs hala pandemilere neden olmaktadır. Bu yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülen Ebola virüsü 12 kişiyi enfekte etmiş ve 6 kişinin ölümüne yol açmıştır. Afrika kıtasında yeterince sanitasyon olmaması ve tıbbi tedavilerin yetersiz kalması nedeniyle elimizdeki veriler ebola pandemisinin çok daha büyük boyutlarda olduğunu düşündürmektedir.
Kaynak
- Jyoti Batra, Hiroyuki Mori, Gabriel I Small, Manu Anantpadma, Olena Shtanko, Nawneet Mishra, Mengru Zhang, Dandan Liu, Caroline G Williams, Nadine Biedenkopf, Stephan Becker, Michael L Gross, Daisy W Leung, Robert A Davey, Gaya K Amarasinghe, Nevan J Krogan, Christopher F Basler. Non‐canonical proline‐tyrosine interactions with multiple host proteins regulate Ebola virus infection. The EMBO Journal, 2021; DOI: 10.15252/embj.2020105658
- https://www.cdc.gov/vhf/ebola/index.html
- Görsel 1: https://www.cdc.gov/vhf/ebola/history/summaries.html
- Görsel 2: https://www.researchgate.net/figure/Ebola-protein-modelled-structure-of-of-VP30-and-amino-acid-positions-with-a-mutation_fig1_297672823