Please or Kayıt ol to create posts and topics.

Nöroteknoloji: Beyin-Bilgisayar Arayüzlerinin Günlük Hayatta Kullanımı

Herkese merhaba. Son dönemde beyin-bilgisayar arayüzleri  üzerine birkaç makale okudum ve kafamda deli sorular oluştu. Bu teknolojinin nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini biliyorum, ama günlük hayatımıza etkisi ne olabilir? Mesela, sıradan bir insan bu teknolojiyle neler yapabilir? Gerçekten geleceğin bir parçası mı, yoksa abartılıyor mu? Sizler neler düşünüyorsunuz? Moletik severek takip ettiğim bir site ve forum kısmının açıldığını farkettiğimde bu düşüncemi paylaşıp siz diğer okuyucuların fikirlerini sormak istedim.

Ben de bu konuyu epey ilginç buluyorum. Bence beyin bilgisayar arayuzleri  gelecekte tamamen hayatımızın bir parçası olacak. Örneğin ışıkları açmak, müzik çalmak gibi evimizdeki cihazları sadece düşünerek kontrol edebiliriz. Ancak bunun ötesinde bu teknoloji iş dünyasında da devrim yaratabilir. Yaratıcılık ve üretkenliği artıracak yöntemler geliştirmek için beyin sinyalleri kullanılabilir. Ama tabii ki bu kadar güç bir teknolojiyi kontrol etmek için ciddi etik kurallar ve yasal düzenlemeler gerekiyor

Merhaba, ben de bayadır bu konuları takip ediyorum ve @selinyildirim  ın dediği gibi büyük bir potansiyel görüyorum. Ama benim kafama takılan başka bir şey var, konuyu görmüşken paylaşmak istediö.Mesela bu teknoloji her zaman iyi amaçlarla mı kullanılacak? İnsanların düşüncelerini izleme veya manipüle etme gibi riskleri olabilir mi? Ayrıca, sıradan bir kullanıcı olarak bu kadar ileri bir teknolojiyi günlük hayatta kullanmaya gerçekten hazır mıyız? Benim için en büyük soru işareti bu teknolojinin güvenilirliği ve etik boyutları.

Çok haklısınız. Ben de o noktada tereddüt ediyorum, mesela düşüncelerimizin bir şekilde “hacklenmesi” gibi bir durum.. Bilim kurgu filmi gibi geliyor ama imkansız değil. Öte yandan, @selinyildirim'ın dediği gibi, hayatımızı kolaylaştırabilecek tarafları da var. Yine de, bu denli kişisel bir teknolojiye herkesin eşit erişimi olacak mı? Yoksa bu da bir tür lüks haline mi gelir? Soru işaretleriyle dolu pek çok konu var

Şu kişiden alıntılanmıştır: ali.kaya tarhinde 14/01/2025, 20:48

Çok haklısınız. Ben de o noktada tereddüt ediyorum, mesela düşüncelerimizin bir şekilde “hacklenmesi” gibi bir durum.. Bilim kurgu filmi gibi geliyor ama imkansız değil. Öte yandan, @selinyildirim'ın dediği gibi, hayatımızı kolaylaştırabilecek tarafları da var. Yine de, bu denli kişisel bir teknolojiye herkesin eşit erişimi olacak mı? Yoksa bu da bir tür lüks haline mi gelir? Soru işaretleriyle dolu pek çok konu var

Kesinlikle, bu teknolojinin sınıfsal eşitsizlik yaratma ihtimali çok gerçek. Sadece yüksek gelir gruplarına hitap edecek bir şey gibi görünüyor. Ama zamanla daha erişilebilir hale gelebilir.

Şu kişiden alıntılanmıştır: mert.cetin tarhinde 14/01/2025, 20:30

Merhaba, ben de bayadır bu konuları takip ediyorum ve @selinyildirim  ın dediği gibi büyük bir potansiyel görüyorum. Ama benim kafama takılan başka bir şey var, konuyu görmüşken paylaşmak istediö.Mesela bu teknoloji her zaman iyi amaçlarla mı kullanılacak? İnsanların düşüncelerini izleme veya manipüle etme gibi riskleri olabilir mi? Ayrıca, sıradan bir kullanıcı olarak bu kadar ileri bir teknolojiyi günlük hayatta kullanmaya gerçekten hazır mıyız? Benim için en büyük soru işareti bu teknolojinin güvenilirliği ve etik boyutları.

Sizin güvenlik konusundaki endişenize de katılıyorum. Belki de BBA’lar yaygınlaşmadan önce ciddi anlamda uluslararası bir etik çerçeve oluşturulması gerekiyor. Aksi takdirde kontrolsüz güç gibi bir şeye dönüşebilir.

Scroll to Top