Son zamanlarda aşı dozları konusunda birçok tartışma devam etmekteydi. Bu konu hakkında Sağlık Bakanlığınca, doz sayısı ve uygulandığı yaş grupları gibi konularda yeni kararlar alınmıştı. Bu kapsamda 15 yaş üstündekiler ile kronik hastalığı bulunan 12 yaş üstündekilere Covid-19 aşı hakkı tanımlanırken sağlık çalışanları ve öncelikli gruptakilere ise dördüncü doz aşı hakkı tanımlanmıştı.
Ayrıca yurt dışına çıkışta 2 doz BioNTech isteyen ülkeler olması nedeniyle, 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara tercihen 4. hak verilmişti.
Ancak 4. Doz bilim insanları arasında bir tartışmaya yol açmış oldu. Aşıda 4. doz mu geliyor, 4. doz konusunda son gelişmeler neler? Gelin bu sorunun cevabına beraber bakalım.
4. doz 21 gün sonra yapılacaksa buna gerek yok
Konu hakkında konuşan Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “4. dozun 21 gün sonra yapılmasından bahsediliyor, buna gerek yok” açıklamasını yaptı.
HaberTürk’e konuşan Kurugöl, “Şu anda 3. doz uygulaması var. Sağlık Bakanımız da demeç vermişti; Sinovac aşısı yapılanlara Sinovac ile de BioNTech ile de güçlendirici doz (3. doz) yapılabilir. 3. doz yapıldığında, hatırlatma dozu olduğu için daha önce aşılanmış insan vücudu, bu mikroorganizmayı tanıyor. Tanıdığı için de tek bir doz yaptığınızda çok güçlü bir yanıt veriyor. Biz buna ‘anamnestik yanıt’ deriz. Çok güçlü yanıt gösterdiğini çalışmalarla da ortaya koyduk; ama bu yeniden aşılama değil. Güçlendirme diye geçiyor. Peki, bunun yeniden tekrarı gerekir mi? Avrupa ülkelerinin bazıları, Sinovac aşısını kabul etmiyor ve 2 doz BioNTech istiyor. Bununla ilgili bir talep oldu. Bundan dolayı 2. doz yapılması gündeme gelmişti ama burada alınan karara göre 4. dozun 21 gün sonra yapılmasından bahsediliyor, buna gerek yok. Bu kadar kısa sürede yapıldığında daha iyi antikor elde etmezsiniz aksine yan etki riskiniz artar. Çalışmalar göstermiştir ki; 1. ve 2. doz arasındaki en iyi süre 9 haftadır. Bu nedenle böyle bir uygulamanın herkese yapılması doğru değil. Yapılacaksa da riskli gruplarda 9 hafta sonra yapılması gerekiyor” dedi.
4. Doz aşı yerine birinci dozlarını almış kişi sayısının artırılması daha önemli
Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, dördüncü doz kararını Sinovac’ı etkisiz kılacağı gerekçesiyle eleştirdi. 4. Doz aşı yerine birinci dozlarını almış kişi sayısının artırılması daha önemli olduğunu belirtti ve tam bağışık olmayan %40-60 nüfus varken- bir grubun 5 doz aşılanması dahi onu tam korunaklı kılamayacağını asıl odaklanılması gereken stratejidir.
4. doz aşı uygulaması kararına ilişkin olarak yapılan bilimsel bir çalışma olmadığı gerekçesiyle söz konusu karar bilim insanları tarafından eleştirildi. Türkiye’de ve diğer ülkelerde 3. doz aşı uygulaması henüz başlamışken, 4. doz aşı uygulamasının yapıldığı bir ülke olmadığı belirtildi.
Konuyla ilgili tartışmalar üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda 4. doz aşı konusunda tartışmalara son vermiş oldu.
Kaynak
T24,(16/08/2021) Sağlık Bakanlığı’ndan yeni Koronavirüs kararları: 15 yaş üstüne aşı tanımlandı
WebTekno, Eray Kalelioğlu, (16/08/2021) Profesör Şenol: İlk 2 Doz Sinovac Etkisiz Sayılmış Oldu