Dünyanın En Çirkin Kadını: Mary Ann Webster

Evet yanlış okumadınız o dünyanın en çirkin kadını. En azından yapılan yarışmaya göre öyle. Oysaki bu hikayede kalbi kırık çaresiz bir anne var. 

Mary Ann Webster, Londra’da doğmuş büyümüş bir hemşireydi. Alımlı ve güzel bir genç kızken hayatının aşkıyla evlenmiş ve 4 çocuk sahibi olmuştu. Ama çok geçmeden Mary anlam veremediği kas ve eklem ağrıları çekmeye başlar, doktora gider fakat doktorlar da bir anlam veremez ağrılara.

Aradan biraz zaman geçince Mary’nin yüzü ve elleri anormal şekilde büyümeye başlar talihsiz kadın bir yandan ağrılarıyla uğraşırken bir yandan da çocuklarına bakmak zorunda kalır. Çünkü hastalığından kısa süre sonra en büyük destekçisi kocası vefat eder. Eşinin vefatıyla para da kazanmak zorunda kalan Mary çaresiz kalır ve geçinmek için çözüm yolları aramaya başlar.

Görünüşünün günden güne kötüleşmesiyle hiç iş bulamayan Mary o sıralara yapılan Çirkinlik Yarışmasına istemeyerek de olsa katılmaya karar verir çünkü yarışmada verilen ödül çocuklarını geçindirebilmek için çok büyük bir gelir kaynağıdır.

Yarışmada çevredekilerin alayları yüzünden gururu kırılan ve oldukça üzülen Mary, kendini çocukları için zorlayarak alaylara aldırış etmez ve yarışmanın kazananı olarak büyük ödülün sahibi olur. Böylece çocuklarını geçindirebilme imkanı bulur. Ancak insanlar yarışmayla adı duyulan Mary’nin peşini bırakmazlar ve onunla alay etmeye devam ederler, bu sıralarda görünüşleri farklı olanların çalıştığı bir sirk Mary’e iş teklifinde bulunur. Böylece Mary hastalığını gelir kaynağı haline getirerek çocuklarına kolaylıkla bakabilir.

Gördüğünüz gibi insanlar ona dünyanın en çirkin kadını da dese bizce Mary dünyanın en altın kalpli annelerinden biri.

Peki Mary’i bu hale getiren neydi?

Akromegali Hastalığı

Bir diğer adıyla Dev Hastalığı. Bu hastalık yetişkinlerde hipofiz bezinin büyüme hormonu (BH veya GH) salgılayan hücresinden çıkan bir adenomdan (tümörden) fazla miktarda BH salgılanması sonucu oluşan bir hastalıktır. 

Bu hastalığa ilk defa (1886) uçlarda (eller ve ayaklarda ) büyüme anlamına gelen “Akromegali” adını Fransız Dr. Pierre Marie vermiştir.

Belirtileri:

  • Çocuklarda BH fazlalığına yol açan adenom ergenlikten önce ortaya çıkarsa Jigantizm (devlik) denen kontrolsüz boyuna uzamaya neden olur.Fazla salgılanan BH; bağ dokusu, kıkırdak, kemik ve vücudun diğer organlarında büyümeye neden olur.
  • Erişkinlerde hastalığın en erken belirtisi ı el ve ayaklarda büyümedir.Yüz hatlarında kabalaşma, kaş kemerlerinin belirginleşmesi, alt çenenin öne doğru çıkıntı yapması, burun, dudak ve dilde büyüme, dişlerin birbirinden ayrılması, cildin yağlanması, deride kalınlaşma, fazla terleme ve ten kokusunun değişmesi gibi cilt değişiklikleri meydana gelir. Bununla birlikte;
  • Ellerde uyuşma veya karıncalanma (karpal tünel sendromu)
  • Seste kalınlaşma, burun tıkanıklığı ve horlama
  • Yorgunluk, eklem ağrıları, baş ağrısı ve görme bozukluğu
  • Adet düzensizliği, göğüsten süt gelmesi
  • Erkeklerde cinsel gücün azalması ve isteksizlik Akromegali belirtileri arasında yer alır.

Bu hastalık kendini hemen belli etmediğinden dolayı hasta hastalığını 5-6 yılda fark eder. Sonrasındaysa gereken testlerin yapılmasıyla (Bu amaçla kanda büyüme hormonu (BH veya GH) ile insülin benzeri büyüme faktörü -1 (IGF-1) düzeylerini ölçmek ve şeker hastalığı olmayanlarda ilave olarak şeker yükleme testi (OGTT) istenerek kandaki BH’ nun baskılanıp baskılanmadığına bakılması gerekir. Çıkan laboratuvar sonuçları Akromegaliye işaret ediyor ise hipofiz MR görüntüleme istenerek adenom ortaya çıkarılmalıdır. Bazı durumlarda nadiren adenom görülmeyebilir ve BH hipofiz dışındaki bir kitleden salınıyor olabilir.  Bu gibi durumlarda endokrinolog bu kitleyi ortaya çıkarmak için bazı ileri tetkikler isteyebilmektedir.) teşhis konur.

Tedavi

Tedavi ilk olarak hipofiz ameliyatıdır. Adenom çıkartılır ve hormonlar dengelenmeye çalışılır. Ameliyat sonrası ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda ise ışın tedavisi denenir.

Kaynak

Kaynak 1, Kaynak 2

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top