İçimizdeki Sesi Nasıl Duyarız?

Hiç içinizden nasıl konuştuğunuzu merak ettiniz mi ya da iç sesinizle konuştuğunuz oluyor mu?

Eğer bu soruları merak ediyorsanız yalnız değilsiniz. İnsanlık her zaman çevreyle birlikte kendini de anlama çabasında olmuştur ve tabi ki bu soruyu herkes kendine bir defa da olsa yöneltmiştir. Peki bakalım iç sesimizle ilgili bu sorulara nasıl yanıtlar verilmiş.

Homunculus

Homunculus terimi ilk olarak ortaya atıldığında anlamı insanların nasıl ürediği ile alakalıydı bu terime göre insan babada (sperm) minyatür bir halde bulunuyordu ve annenin vücuduna geldiğinde orada büyüyerek dünyaya geliyordu bu kavram sonrasındaysa iç sesimizi nasıl duyarız sorusuna cevap olarak sunuldu. Bu argümana göre beynimizde kendimizin küçük bir versiyonu yaşar yani içimizdeki sesin kaynağı aslında kafamızda yaşayan bir küçük insandır ,kulağa çok ilginç geliyor değil mi? Ama tabi ki üremeyle alakalı konuda yanıldıkları gibi bu konuda da yanıldılar maalesef kafamızda küçük bir insan yok.

İnsan beyni belirli işlevlere sahip birkaç bölümden oluşur ve konuşmamızı sağlayan bölüme de Broca Alanı deniyor. Araştırmalarda yüksek sesle konuşurken aktif olan bu alan içimizden konuştuğumuz zaman da aktif oluyor hatta yüksek sesle  konuşurken kullandığımız gırtlağımız da içimizden konuştuğumuzda aktif oluyor. Halen kesin bir açıklaması olmasa da iç sesimizi de yönetenin Broca Alanı olduğu düşünülüyor.

Bir başka görüş de Koroler Deşarj Teorisi

Bu teoride bireyin kafasının içindeki sesle, dışarıdan gelen ses eşleştiğinde dış sesin etkisi azalır. Bu yüzden iç ses, dış sesin işlenmesindeki sisteme dayanıyor gibi gözükse de aslında işitsel içerik koroler deşarj ile sağlanır.

Yani özetle duyma olayı da dışarıdaki sesin iç ses tarafından kopyalanması sayesinde gerçekleşiyor.

İlginç bir nokta da iç ses herkeste yoktur bazı insanlar iç sesini neredeyse hiç duymazken bazıları sürekli duyar.Bu yüzdendir ki bazı insanların psikolojik sorunları ortaya çıkar iç ses bazen onlar için çok rahatsız edici olur.

Çoğu şey gibi iç sesimizi de nasıl duyduğumuzun asıl sebepleri halen tam çözülememiştir. Bir sonuca ulaşıldığında yine burada buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın 🙂

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

“İçimizdeki Sesi Nasıl Duyarız?” için 2 yorum

  1. Elinize sağlık, güzel bir derleme olmuş. Bu tarz ilgi çekici ve her zaman güncelliğini koruyacak yazıları daha çok okumak isteriz… 🙂

    1. Özdeş Kaya

      teşekkürler yorumlarınızla daha çok motive oluyoruz sizler için yazıyoruz iyi okumalar 🙂

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top