Son zamanlarda trend haline gelen ve hiçbir çaya benzemeyen Kombuça, hazırlanışı ve içeriği ile sizi şaşırtabilir!
Canlı mikroorganizmalar içeren kombuça, bakteri ve mayanın simbiyotik kültürünün (SCOBY) eklenmesiyle oluşan gazlı bir içecektir.
Çay, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi karışımın mayalanmasına izin verilmesiyle yapılır. Bu nedenle “mantar çayı” olarak da bilinir. İçeriğinde etil alkol bulunmasına rağmen kombuça alkolsüz bir içecek olarak sınıflandırılır.
Probiyotik açısından zengin bir içecektir. Probiyotikler bağırsağınıza sağlıklı bakteriler sağlar. Bu bakteriler öncelikle sindirim olmak üzere sağlığın birçok yönünü iyileştirebilir. Kombuça, fermantasyon sonucu gazlı hale gelir. Bu sayende gazlı içeceklere sağlıklı bir alternatif olarak gösterilebilir.
Kombuça organik asitler, mineral ve vitaminler, proteinler, polifenoller gibi faydalı bileşikler içeren değerli bir geleneksel doğal çaydır. Kombuça antikanser, antioksidan, antimikrobiyal ve antifungal etkilere sahiptir. Kolesterol seviyelerini sağlıklı bir şekilde destekleme, sindirimi iyileştirme, kan basıncını düşürme ve diyabeti iyileştirebilme yeteneğine sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak iddia edilen bu etkiler hala daha fazla çalışma ve bilimsel doğrulama gerektirmektedir.
Artan popülaritesi ve tüketimiyle birlikte güvenlik sorunları ile ilgili endişeler de arttı. Kombuça içeceklerinde bulunan çeşitli patojenler temel olarak güvenilir olmayan hammaddelerin, kapların ve ambalajların kontaminasyonundan ve ayrıca fermantasyon işlemi sırasında sağlıksız üretim ortamlarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca sağlıksız fermantasyon sürecinde siyanojenik glikozitler, fitatlar, tanenler ve protein inhibitörleri gibi antibesinsel bileşenler de oluşabilir.
Yapılan başka bir araştırma sonucu Kombucha’nın in vitro antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve sıçanlarda uyku ve ağrı eşiklerini arttırdığını göstermiştir. (*)
Kaynak
1.*Murugesan, G. S., Sathishkumar, M., Jayabalan, R., Binupriya, A. R., Swaminathan, K., & Yun, S. E. (2009). Hepatoprotective and curative properties of Kombucha tea against carbon tetrachloride-induced toxicity. Journal of microbiology and biotechnology, 19(4), 397–402. https://doi.org/10.4014/jmb.0806.374
2. Greenwalt, C. J., Steinkraus, K. H., & Ledford, R. A. (2000). Kombucha, the fermented tea: microbiology, composition, and claimed health effects. Journal of food protection, 63(7), 976–981. https://doi.org/10.4315/0362-028x-63.7.976
3.Mousavi, S. M., Hashemi, S. A., Zarei, M., Gholami, A., Lai, C. W., Chiang, W. H., Omidifar, N., Bahrani, S., & Mazraedoost, S. (2020). Recent Progress in Chemical Composition, Production, and Pharmaceutical Effects of Kombucha Beverage: A Complementary and Alternative Medicine. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2020, 4397543. https://doi.org/10.1155/2020/4397543