COVID-19’un Çocuklara Mirası MIS-C

Ülkemizi ve tüm dünyayı saran COVID-19  virüsü ilk başlarda çocukları etkilemezken şimdi virüse maruz kalan çocuklarda çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başladı. Bu rahatsızlıkların başında MIS-C “multisistem inflamatuar sendrom” yer alıyor. Nisan 2020’de İngiltere’den gelen raporlara göre COVİD-19 hastalığını geçiren çocuklarda Kawasaki hastalığına veya toksik şok sendromuna benzer bir duruma rastlanmış. O tarihten beri birçok bölgede bu duruma rastlanmış ama adına “Multisistem İnflamatuar Sendrom” denildi.

Peki nedir bu MIS-C?

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı: “Bu hastalık kalbin dolaşımını sağlayan koroner damarlarda sorun oluşturarak kalp fonksiyonlarını bozabilir. Bu nedenle başta çocuk sağlığı ve hastalıkları, çocuk enfeksiyon hastalıkları ve çocuk kardiyolojisi gibi birden fazla bölüm tarafından multidisipliner takibin yapılması ve gerekli tedavilerin düzenlenmesi çok önemli” açıklamasında bulundu. 

Geçtiğimiz günlerde sekiz yaşında bir çocuğunun vefatının ardından gündeme gelen MIS-C COVİD-19 kadar önlem alınılması gereken bir konu. Özellikle 5-10 yaşı etkileyen bu hastalıktan korunmak için çocuklarınızı kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutmalı park gibi oyun alanlarının yeterince temiz olduğundan emin olmalısınız. Neyse ki hastalık nadir görülüyor ama bu risksiz olduğu anlamına gelmiyor . 


MIS-C BELİRTİLERİ

  • En önemlisi 24 saatten uzun 38 derecenin üzerinde dirençli ateşin varlığı,
  • Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi mide bağırsak sistemi ile ilgili bulgular,
  • Vücutta döküntülerin olması,
  • Gözlerde çapaklanma olmadan kızarıklıklar, kanamaların olması (konjonktivit),
  • Mukoz membranların tutulumu (çatlamış dudaklar, kırmızı-çatlak dil vb),
  • Baş ağrısı,
  • Solunumsal sorunlar (hızlı soluma, nefes almada zorlanma),
  • Kas, eklem ağrıları,
  • El ve ayak derileri başta olmak üzere ciltte soyulmalar.

Bu belirtiler varsa eğer en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi öneririz.

Hastalığın tedavisi ise hastanede doktor kontrolünde  hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik  kortizonlu ve antibiyotik ilaçlar ile yapılmaktadır.

Kaynaklar

Kaynak 1, Kaynak 2

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top