Avustralya’da geliştirilen yeni bir sensör ile COVID-19 ve varyantları 1 dakikadan kısa bir sürede teşhis edilebilir. Üstelik geliştirilen cihaz cepte taşınabilecek kadar küçük bir boyuta sahip.
RMIT Üniversitesi ile Avustralyalı biyomedikal startup’ı Soterius ortaklığında geliştirilen proje küçük miktarlarda SARS-CoV-2 virüsünün ve varyantlarının varlığını tespit edebilme yeteneğine sahip.
Güvenilir, doğru ve non-invaziv (iç vücut boşluğu ile temas olmadan) olduğu açıklanan “Soterius Scout” isimli biyosensör, bir kişinin çalışma ortamına girmesi veya tıbbi bir COVID testi yapması ve kendi kendini karantinaya gerektiğinde insanları uyarması için bir dakikadan kısa süre içinde sonuç verebiliyor.
Prototip sürecinde başarılı sonuçlar elde eden sensör, startup Soterius ve diğer ortakları tarafından 2022’nin başlarında ticari olarak piyasaya sürülmeye ve daha da geliştirilmeye hazırlanıyor.
Avustralya’da üretilecek teknoloji ilk etapta hastanelere teslim edilecek. Kullanım alanının gelecekte yaşlı bakımı, karantina otelleri, havaalanları ve okullar gibi diğer ortamlarında yaygınlaştırılması hedefleniyor.
İstenen herhangi bir yere yerleştirilebilen biyosensörler, bir dakikadan daha kısa sürede virüsü tespit ettikten sonra akıllı telefonlara bildirim göndererek ortamın tehlikeli olup olmadığı bilgisini paylaşabiliyor. Sensörün şuanlık 8 farklı suş tespit edebildiği açıklanan bilgiler arasında. Üstelik cepte taşınabilecek kadar küçük boyuta sahip cihazın maliyetinin de düşük olması, testi kolaylaştırmak ve günlük test sayısını artırarak daha çok insana teşhis koymak ve pandemiyi en kısa sürede sona erdirebilmek için umut vadediyor.
Kaynak