İklim Değişikliğinden Kaynaklanan Aşırı Isı İnsan Davranışını Nasıl Etkiler?

Sıcaklıklar yükseldikçe, odaklanma ve üretkenlik düşerken şiddet ve saldırganlık artar. Fizyolojik olarak insanların vücutları yaklaşık 35° Santigrat veya yaklaşık 95° Fahrenheit ( SN: 5/8/20 ) olan ıslak termometre sıcaklıklarının (ısı ve nemin birleşik bir ölçüsü) ötesinde ısıyı kaldıracak şekilde inşa edilmemiştir. Artan kanıtlar gösteriyor ki, ısı insanların vücutlarına enerji verdiğinde, çeşitli görevlerdeki performanslarının yanı sıra genel başa çıkma mekanizmaları da zarar görüyor.

 Araştırmacılar aşırı ısıyı artan saldırganlık, düşük bilişsel yetenek ve üretkenlik kaybıyla ilişkilendirdi. Artan küresel sıcaklıklar ve dünyanın bazı bölgelerini yakan rekor kıran ısı dalgaları ile birlikte, aşırı sıcaklığın insan davranışı üzerindeki etkileri büyüyen bir sorun oluşturabilir. Araştırmacılar, iklim değişikliği dünyayı ısıtırken serinlemek için sınırlı kaynaklara sahip düşük gelirli insanlar ve ülkelerin en çok zarar göreceğini söylüyor. UCLA’dan ekonomist R. Jisung Park, “Isının fizyolojik etkileri evrensel olabilir, ancak tezahür etme şekli oldukça eşitsizdir” diyor.

Isı ve saldırganlık

Bilim adamları, bir yüzyıldan fazla bir süredir insanların aşırı sıcakla baş etmedeki zorluklarını belgeliyorlar. Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu, yüksek derecede kontrole izin vermek için laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilmiştir.

Örneğin birkaç on yıl önce, sosyal psikolog Craig Anderson ve meslektaşları, lisans öğrencilerine diyalog içinde olan çiftlerin dört video klibini gösterdiler. Bir klip tonda nötrken, geri kalan üçü ikili arasında artan gerilimi gösterdi. Klipleri izleyen lisans öğrencilerinin her biri, termostatı soğuk 14°C ile 36°C arasında değişen beş farklı sıcaklıktan birine ayarlanmış bir odada oturuyordu. Araştırmacılar daha sonra öğrencilerden çiftlerin düşmanlık düzeylerini puanlamalarını istedi. Şu anda Ames’teki Iowa Eyalet Üniversitesi’nden Anderson, rahatsız edici derecede sıcak odalarda bulunan öğrencilerin, tüm çiftleri, hatta nötr olanı bile, konforlu odalardaki öğrencilerden daha düşmanca puanladığını buldu. (İlginç bir şekilde, rahatsız edici derecede soğuk odalarda kalan öğrenciler de çiftleri daha düşmanca olarak değerlendirdi.)

Bulguları 2000 Advances in Experimental Social Psychology’de yer alan Andreson ısının insanları daha sinirli yapma eğiliminde olduğunu söylüyorSonuç olarak, “sıcak olduklarında, rahat olduklarından daha kötü olan şeyleri algılamaya eğilimlidirler.”

Araştırmalar, insanların kaçış kapısı olmadığında bu tür algıların yerini gerçek şiddete bırakabileceğini gösteriyor. Ancak bu “ısı-saldırganlık hipotezini” laboratuvar dışında kanıtlamak zor olmuştur. Çünkü saldırganlıkla bağlantılı diğer çevresel veya biyolojik değişkenlerden gelen ısının etkisini ortaya çıkarmak, karmaşık gerçek dünyada yanıltıcıdır. Ancak son birkaç yılda yapılan çalışmalar bu fikri doğrulamaya başladı.

 

Suçu körüklemek

Araştırmacılar, insanların aşırı ısındığında daha agresif hale gelebileceğini uzun zamandır biliyorlar. 2010’dan 2017’ye kadar Los Angeles’taki suç verilerini inceleyen yeni bir çalışma, sıcaklıklar 65 ° ila 70 ° Fahrenheit arasında hoş bir sıcaklığı aştığında şiddet içeren suçların arttığını gösteriyor.

65°–75° Fahrenheit’e göre sıcaklığa göre Los Angeles’ta şiddet içeren suçlardaki değişim

KAYNAK: K. HEİLMANN, ME KAHN VE CK TANG/J. KAMU EKONOMİSİ 2021. KREDİ: C. CHANG

Araştırma ayrıca şiddetin cezaevlerinin dışındaki ısıyla birlikte arttığını gösteriyor. Örneğin, 2010’dan 2017’ye kadar olan Mayıs – Eylül ayları için Los Angeles’ta sıcaklığın yaklaşık 24°C ila 32°C (75° ila 89°F) olduğu günlerde, bu sıcaklığın altındaki günlere kıyasla yaklaşık yüzde 5,5 daha yüksekti. Araştırmacılar, May Journal of Public Economics’te bu sıcaklıkları bildirdiler. Araştırmacılar, daha sıcak günlerde bile şiddet suçlarının neredeyse yüzde 10 daha yüksek olduğunu buldu.

Isı ve Performans

Park, 1999’dan 2011’e yaklaşık 1 milyon öğrencinin ve yaklaşık 4,5 milyon sınavın puanlarına baktı. Mart 2020’de İnsan Kaynakları Dergisi’nde yayınlanan bu analiz, sınava yaklaşık 32°C’lik bir günde giren öğrencilerin yüzde 10 daha az olduğunu buldu. 24° C’lik bir günde o sınava girmelerine kıyasla belirli bir konuyu geçme olasılığı yüksekti.

Park ve meslektaşları, sıcak havaların ülke genelinde öğrencilerin performansını nasıl etkileyebileceğini de incelediler. Bu kez, Ekim ayında lise öğrencilerine uygulanan, üniversiteye hazır olmayı ölçen ve burslara giden bir yol sağlayan standart bir sınav olan PSAT’a odaklandılar. Ekip, 1998’den 2012’ye kadar en az iki kez sınava giren yaklaşık 10 milyon öğrenciden alınan 21 milyon puanı değerlendirdi. Bu şekilde, araştırmacılar öğrencilerin kendilerine göre nasıl performans gösterdiğini karşılaştırabildiler. Ekip ayrıca sınav puanlarını ülke genelindeki yaklaşık 3.000 hava istasyonundan alınan günlük sıcaklık verileriyle ve ayrıca her öğrencinin klimaya erişimiyle ilgili bilgilerle ilişkilendirdi.

Öğrenci puanları, genellikle sınava ilk girdikleri zaman ile ikinci arasında yükselir. Ancak araştırmacıların Mayıs 2020 American Economic Journal: Economic Policy’de bildirdiğine göre, araştırmacılar bu artışı hesaba kattığında bile, kliması olmayan okullardaki öğrenciler beklenenden daha düşük puan aldılar. Dahası, Siyah ve Hispanik öğrencilerin okula gitme ve daha sıcak binalarda test yapma olasılıkları beyaz meslektaşlarına göre daha yüksekti ve araştırmacılar, ortaya çıkan sıcaklık farklılıklarının PSAT’ın ırksal başarı farkının yüzde 3 ile 7’sini açıkladığını tahmin ediyor.

Son olarak bilmeliyiz ki küresel ısınma birçok olumsuzluğa yol açıyor. Küresel ısınmayı engellemek için biz neler yapabiliriz?

  •  Enerji dostu ampuller kullanılmalı.
  •  Televizyonlar bekleme konumunda bırakılmamalı.
  •  Doğru ışıklandırma kullanılmalı.
  •  Klima yerine vantilatör kullanılmalı.
  •  Evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı.
  •  Eşyalar, radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirilmeli.

Kaynak

Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top