Aşıyla Çip mi Takılıyor? Pfizer Aşısında Manyetik Etki Yaratan Çip İddiası ve Gerçekler

Geçtiğimiz günlerde instagram üzerinden paylaşılan bazı videolar akıllarda aşı içerisinde manyetik etki yapacak miktarda metal bulunup bulunmadığı ve aşı ile vücuda çip takılıp takılmadığı gibi cevabı belli olmayan soruların belirmesine sebep oldu.

Video gönderisinde bir kadın, Covid-19 aşısını aldıktan sonra kolunun manyetik bir reaksiyona girdiğini iddia ediyor ve bunu, aşıyı olduğunu söylediği noktaya bir mıknatıs koyarak ve koluna yapıştığını göstererek videoya kaydediyor. Aynı şeyi diğer koluna yaptığında mıknatısın o bölgeye yapışmadığını gösteriyor.

Videonun sonunda kadın aşının yapılmaması konusunda uyarıyor ve “Çiplendik” diye bağırıyor.

İnstagramda keep_canada_free isimli hesaptan paylaşılan “Pfizer aşısı bir mıknatıs deneyi!” açıklamalı post.

Aynı iddiada bulunan videoların yer aldığı birkaç gönderi Instagram’da popüler hale geldi ve bunların çoğu binlerce kez görüntülendi. Kollarına mıknatıs yapıştıran insanların derleme videoları Facebook, Twitter, YouTube ve TikTok’ta paylaşılan çeşitli gönderilerle birlikte iddiayı daha da yaydı.

https://www.instagram.com/p/CO0h6R2Dnep/?utm_source=ig_web_copy_link

Ancak tıp uzmanları, bu videoların yeni koronavirüs hakkındaki dezenformasyonun tipik bir komplo teorisinden başka bir şey olmadığını söylüyor.

Aşı Kolda Mıknatıs Etkisi Yapar mı?

Chicago Medicine Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Stephen Schrantz “Hayır. Bir Covid-19 aşısı yaptırmak kolunuzun mıknatıslanmasına neden olamaz, bunlar basit ve aldatmacadır” açıklamasında bulundu.

İddiayla ilgili olarak Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nde aşı araştırmacısı ve hücre ve gelişim biyolojisi profesörü olan Dr. Thomas Hope şunları söyledi: “Bu imkansız. Orada bir mıknatısın etkileşime girebileceği hiçbir şey yok. Vücutta sadece protein ve lipitler, tuzlar, su ve pH’ı koruyan kimyasallar mevcuttur. Dolayısıyla böyle bir çekimin olması mümkün değildir. Eser miktarda metalik madde içeriyor olsalar bile, buzdolabı mıknatıslarının yapışmasını sağlamak için cildinizin altına oldukça önemli bir metal parçası koymanız gerekirdi. Buna yanıt verecek kadar metal veya demiri bir iğneye koyup cilde enjekte edemezsiniz.” Dedi.

Georgetown Üniversitesi’ne bağlı virolog Angela Rasmussen, COVID-19 aşılarının manyetik reaksiyonlara neden olabileceği iddiasının temelsiz olduğunu söyledi. “Bu çok aptalca. Aşılar kolunuzu mıknatıslamaz. Bu videodaki kişi mıknatısı koluna (ter vb. ile) yapıştırmış gibi görünüyor” dedi.

Virolog Dr. Semih Tareen, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “Bunu yazmak için harcadığım vakte üzülüyorum. Ama soranlar olduğu için söylüyorum. Aşılar sizi manyetik yapmaz. Böyle salakça videolara kanmayın. Bunu paylaşan hesaplara kanmayın.” Açıklamasında bulundu.

Uzmanların Bu Konu Hakkında Yaptığı Diğer Açıklamalar

Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının herhangi bir metal içerdiği veya manyetik alanlara herhangi bir tepkiye neden olduğu bilinmemektedir.

Yalnızca belirli metaller manyetik reaksiyonları tetikleyebilir ve aşı hiç metal içermez. Bu, enjekte edildiğinde manyetik bir tepkiye neden olamayacağı anlamına gelir. Ek olarak, bir mıknatısı çekmek için bir aşıda olması gereken metal miktarı, bir aşının küçük dozunda bulunabilecek miktarlardan çok daha fazladır.

Bununla birlikte, hepimiz biraz manyetiğiz. İnsan vücudu çok az miktarda demir (manyetik bir metaldir) içerir. Bu demir, sistemlerimizdeki oksijen molekülleri ile karıştığında aslında mıknatısları itebilir. Kanımız da öncelikle sudan yapılır ve bu da mıknatısları iter.

COVID-19 aşıları kaslarımızın derinliklerine enjekte edilir ve zamanla bileşenler bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için vücutta hareket eder. Bazı kişiler, enjekte edilen kolda birkaç gün süren ve CDC tarafından olası bir geçici yan etki olarak listelenen lokalize iltihaplanma ve/veya ağrı yaşayabilir. İnsanlar enjeksiyon bölgesinde manyetizma yaşamazlar.

Sonuç olarak sosyal medyada dolaşan bazı yeni videolar, bir kişinin kolunun Pfizer COVID-19 aşısını aldıktan birkaç hafta sonra bir mıknatısı çekebileceğini iddia ediyor. Videoda bir kol üzerine yerleştirilmiş bir metal parçası gösteriliyor, ancak herhangi bir manyetik çekim kanıtı gösterilmiyor. Bu da şimdilik iddiaların doğruluğunu kanıtlamaya yetmiyor.

Kaynaklar

Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top