Sinekkapanlar Manyetik Alan Üretiyor!

Bu yeni araştırmaya göre, Sinekkapanlar avları ile bir araya geldikten sonra ölçülebilir bir manyetik alan oluşturuyorlar. Elde edilen bulgular canlı bitkilerdeki biyomanyetizmanın moleküler temelini anlamanın yolunu açıyor. Gelecekte manyetometri, çeşitli bitki türlerinde uzun mesafeli elektrik sinyallerini incelemek ve bitki stresi ve hastalığının invazif olmayan teşhisini geliştirir kılacak.

Dionaea muscipula yani etçil bir bitki olarak bilinen sinekkapanlar, diğer bitkiler gibi uyarıldıktan sonra biz insanların ve hayvanların sinir sistemine benzer bir hücresel ağ içinde dolaşabilen elektrik sinyalleri ortaya çıkarırlar. Çok hücreli bir bitki sistemindeki aksiyon potansiyellerinin (AP) ölçülebilir manyetik alanlar ürettiği gösterildi. Etobur Venüs sinekkapanındaki elektriksel aktivite ile ilişkili biyomanyetizma atomik optik olarak pompalanmış manyetometreler kullanılarak incelendi. Aksiyon potansiyelleri, ısı uyarımı ile indüklenerek hem elektriksel hem de manyetik olarak tespit edilmiş oldu.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Moletik'te reklamları gizleyecek ücretli bir abonelik sistemi olsa satın alır mıydınız?
Aylık olarak satın alınabilecek, uygun fiyatlı, reklamları gizleyen abonelik paketi ile, abonelere özel hazırlanmış özel içerikleri okuma fırsatı sunulmasını ister miydiniz?

Bitkinin manyetik alanı Dünya’nınkinden bir milyon kat daha zayıftır. Johannes Gutenberg Üniversitesi Mainz ve Almanya’daki Helmholtz Enstitüsü’nde doktora adayı olan Anne Fabricant, bu manyetik alanın bitkiye bir işlev sunmasının yerine yapraklarından akan elektrik enerjisinin bir yan ürünü olduğunu söyledi. Yine de bitkilerde tespit edilen bu tür ilk manyetik alanlardan biridir.

Fabricant “Elektriksel aktivitenin olduğu her yerde manyetik aktivite de olmalıdır” dedi.

Elektromanyetizma yasaları, elektrik akımına sahip herhangi bir şeyin aynı zamanda bir manyetik alan oluşturduğunu belirtir ve buna insanlar, hayvanlar ve bitkiler de dahildir. Canlılar arasında çok yaygın olan bu fenomene biyomanyetizma denir. Bu çalışmada, Fabricant ve ekibi bir açıklamaya göre , manyetik alanlara duyarlı atom buharı içeren “atomik manyetometreler” adında küçük cam sensörler kullanarak Venüs sinekkapanından akması için bir aksiyon potansiyeli şeklinde elektrik enerjisini tetiklediler. Ekip bitkiyi ısı kullanarak başka bir şekilde uyararak Sinekkapanının uyarıldığında, 0.5 picotesla gücüne kadar manyetik alan oluşturduğunu buldular!

Fabricant, aksiyon potansiyellerinin sinekkapan bitkisi için “hayati” bir işlev gördüğünü ve bitkinin, bitkilerin yapraklarındaki hassas tüylere dokunan böceklerin etrafındaki yapraklarını kapatmasını tetiklediğini söyledi.

Kaynaklar

Kaynak.1 Kaynak.2

Görsel.1 Görsel.2 Görsel.3 Görsel.4

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top