Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren ve Ekibinden Kişiye Özel Tıbbi Maske Teknolojisi

Maskenin özellikle pandemi sürecinde hayatımızdaki yeri ve önemini yaşayarak tecrübe ettiğimiz şu günlerde, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) içinde Canan Dağdeviren’in de bulunduğu bir ekip, tam da bu konuda yeni bir teknoloji geliştirdi. cMaSK adını verdikleri teknoloji, bir maskenin takan kişiye ne kadar iyi uyduğunu hızlı ve kolay bir şekilde değerlendiriyor.

Maske için geliştirilmiş olan sensörler, maske ile kullanıcının yüzü arasındaki fiziksel teması ölçebiliyor. Üstelik bu sistem her türlü maskeye de uygulanabiliyor. Sistemin solunum hızı, ateş ölçümü gibi önemli işlevlere ek olarak nem gibi çevresel koşulları belirlemede de kullanılabileceği düşünülüyor.

Sistemde maskenin iç kenarlarına yapıştırılmış poliimid adı verilen bir polimerden yapılmış esnek bir dikdörtgen çerçeve kullanılıyor. Bu yapının içerisinde 17 kapasitif sensör, iki sıcaklık/nem sensörü, bir hava basıncı sensörü ve bir de ivmeölçer bulunuyor. Sensörler aracılığıyla toplanan bilgiler, Bluetooth aracılığıyla mobil uygulamaya aktarılıyor. Verileri analiz edilerek kullanıcıya maskenin kendisiyle ne derece uyumlu olduğu gösteriliyor.

Üstelik yapılanlar yalnızca bununla sınırlı değil. Yapılabilecek farklı fiziksel aktivitelerin uyum durumunu ne yönde etkileyebileceği de kullanıcıya gösterilen bilgiler arasında.

Beş kadın ve beş erkek üzerinde test edilen teknolojide denekler, konuşma, yürüme ve koşma gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirirken araştırmacılar da sensörlerden gelen verileri inceledi. Yapılan incelemeler sonucunda, yüz şekli ve boyutundaki farklılıklar nedeniyle maske uyumluluğunun kadınlarda erkeklere kıyasla daha kötü durumda olduğu görüldü. Ayrıca erkeklerde de sakalın maske ve cilt arasında boşluk oluşturması nedeniyle maske uyumunu kötü yönde etkileyebileceği görüldü.

Canan Dağdeviren de bununla ilgili, “Çalışmadaki bireylerden topladığımız verilerde, günlük hayatımızda kullandığımız maskelerin kadınlar için pek de uygun olmadığını gördük” ifadelerini kullandı. 

Araştırmacılar bu teknolojinin insanların kendilerine uygun maske seçmelerine yardımcı olacağını düşünüyor. Buna ek olarak elde edilen bulguların, maske üreticilerini farklı yüz şekillerine ve boyutlarına göre maske üretmeye teşvik etmesi ve böylece özellikle kadınlar için daha sağlıklı bir kullanım deneyimi sunulabilmesi umuluyor. Dağdeviren ve ekibi, cMaSK’ı seri üretime gerçirmek üzere çalışmayı planladıklarını belirtiyor.

Daha fazla bilgi edinmek için MIT Medya departmanının YouTube üzerinden yayınladığı videoyu izleyebilir veya MIT’nın haber sayfasına göz atabilirsiniz. Sizce bu teknoloji ne derece kullanışlı? Yorumlarda fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın. 👇

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top