Tarihi Köpekbalığının Tuhaf Yüzgeçleri

Araştırmacılar 19 Martta Science dergisinde yayınlanan çalışmada manta vatozlarının okyanuslarda süzülmeye başlamasından 30 milyon yıl önce, yaşamış ‘kartal köpekbalığı’ lakaplı canlının, manta vatozlarına benzer 2 metre uzunluğunda yüzgeçlerinin olduğunu söylüyor. 2012 yılında Bir taş ocağı işçisi Kuzeydoğu Meksika’da yaklaşık 93 milyon yıl öncesine ait bir kaya tabakasından Aquilolmna milarcae olarak adlandırılan garip bir köpekbalığı fosilini ortaya çıkardı. Köpekbalığının en ayırt edici özelliği, yanlarından sarkan uzun kıvrımlı yüzgeçlerdir. Uçtan uca yaklaşık 2 metre uzanan yüzgeçlerin uzunluğu, kel kartalların kanat açıklığına rakip oluyor. Araştırmacılar tarafından takma adı kartal köpekbalığı olan A. Milarcae, yüzgeçleri kendisini stabilize etmek veya manta ışını benzeri bir şekilde kendisini itmek için kullanmış olabilir.  

R. VULLO ET AL/SCIENCE 2021

Kartal köpekbalığının geniş, yuvarlak kafası ve uzun çenesi bulunuyor. Fransa’da Rennes Üniversitesi’nde Paleontolog olan Romain Vullo ve meslektaşları, torpido şeklindeki gövdesi ve yüksek kuyruk yüzgeçi bulunmasından dolayı bu canlının hızlı bir yüzücü olmadığını söylüyor.

A. millarcae, nesli tükenmiş megalodonların yanı sıra balinalar ve filtreyle beslenen büyük köpekbalıklarını da içeren bir grubun üyesi olabilir. Bu gruptaki çoğu canlının nesli yaklaşık 66 milyon yıl önce bir astreoidin Dünya’ya çarpmasıyla yok oldu.

R. VULLO ET AL/SCIENCE 2021

KAYNAK

  1. R. Vullo et alManta-like planktivorous sharks in Late Cretaceous oceansScience. Vol. 371, March 19, 2021, p. 1253. doi: 10.1126/science.abc1490.
  2. Gramling, C., 2021. An ancient shark’s weird fins helped it glide like a manta ray. [online] Science News. Erişim Adresi: https://www.sciencenews.org/article/ancient-shark-fossil-weird-fins-manta-ray-underwater-flight  [19 Mart 2021’de erişildi].

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

2 thoughts on “Tarihi Köpekbalığının Tuhaf Yüzgeçleri”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top