Anneliğin Kimyası

TDK’de “Anne olma niteliği veya durumu” olarak tanımlanan annelik, kendi doğurduğu veya doğurmadığı bir çocuğun bakımını üstlenme durumu olarak da tanımlanabilir. Diğer canlılara kıyasla memeli canlılar annelik duygusunu daha yoğun yaşamaktadırlar. Günümüzde elde edilen bilimsel verilere göre; hayvanların çoğunda özellikle de memeli hayvanlarda anneliğin doğal bir içgüdü olarak var olduğunu ve doğum sonrası artan oksitosin hormonu ile tipik annelik davranışlarının ortaya çıktığını söylemek mümkün.Hatta yavruyu besleme, okşama, ısıtma ve çevresel etkenlerden koruma gibi tutumların içgüdüsel olarak genetik materyalde kayıtlı olduğunu da söylebiliriz.

Oksitosin hormonunun annelik üzerinde birkaç önemli rolü bulunmaktadır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Moletik'te reklamları gizleyecek ücretli bir abonelik sistemi olsa satın alır mıydınız?
Aylık olarak satın alınabilecek, uygun fiyatlı, reklamları gizleyen abonelik paketi ile, abonelere özel hazırlanmış özel içerikleri okuma fırsatı sunulmasını ister miydiniz?

Doğum: Doğum sürecinde rahmin kasılmaya başlaması ile doğumu başlatır. İlgili hormonların üretimini artırarak sürecin ilerlemesine yardımcı olur. Ayrıca doğumdan sonra rahmin eski boyutuna dönmesine katkı sağlar.

Emzirme: bebek annesinin memesini tuttuğunda oksitosin salınımını tetikler. Oksitosin de süt kanallarında kasılma sağlayarak anne sütünün bebeğin ağzına gelmesini sağlar.

Bağlanma: Oksitosinin anne-çocuk bağı üzerindeki etkilerine ilişkin insan ve hayvan çalışmalarında, annelerin (bebeği sık sık kontrol etmek, sevgi dolu dokunuş, bebekle konuşma ve şarkı söyleme gibi) sevgi dolu ebeveynlik davranışlarına girme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Bununla birlikte beyindeki oksitosin hormonu salınımının artması için ten temasında bulunma, güzel kokular koklama, müzik dinleme gibi aktiviteler yapılması öneriliyor. Bazı araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, kısa vadede lohusa depresyonuna tedavi amaçlı kullanılabilecek sentetik bazı ilaçların ve oksitosin reseptörlerinin geliştirilebileceğini düşünmemiz mümkün. Öte yandan bilinenin aksine annelik içgüdüsü dediğimiz kavram sadece annelerde olan bir şey değil. Yapılan araştırmalar, eşi hamile olan erkeklerde bazı hormonal değişiklikler olduğunu ve erkeğin de bir tür bakım veren olmaya hazırlandığını kanıtladı. Bu durumda bebek bakımını sadece annelerin üstlenmesini beklememek gerek.


Kaynak

https://bilimfili.com/annelik-icgudusu-ile-ilgili-yeni-ipuclari
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/oksitosin-nedir-ne-ise-yarar
https://hisarhospital.com/mukemmel-degil-mutlu-anne-olmak/

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

“Anneliğin Kimyası” için 1 yorum

  1. Avatar
    Fuat berkan sakıcı

    erkeklerde ne değişiyor? bizimkisi psikolojiktir sanırım vücudumuzun nasıl haberi olacak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top