Bu Yazıcılar İçecek Basıyor! Yazın Buz Gibi İçecek Baskısı Alınabilecek “Moleküler İçecek Yazıcıları”!

Her geçen gün bir şeylerin daha yazıcıdan baskısını alabilir hale geliyoruz. Üç boyutlu objelerden tutun da biyolojik doku ve organlara kadar genişletmeyi başardığımız bu alana baskısını alabileceğimiz bir yeni kategori daha katılıyor: içecek yazıcıları ile üretilmiş içecekler!

Sıcak bir yaz gününde kendinizi eve attığınızı düşünün. Buzdolabını açtığınızda sizi serinletecek bir şeyler içmek isteyebilirsiniz. Ama bir bakıyorsunuz ki ya içecekleriniz bitmiş, ya da o an içmek istediğiniz hariç farklı seçenekleriniz var. Geri gidip marketten almak veya sipariş vermekle uğraşmak yerine, içeceğinizi kendiniz üretseniz nasıl olurdu?

Cana adlı bir firma tarafından geliştirilen “moleküler içecek yazıcısı” adlı ürün, tam da bunu yapabilmenizi sağlıyor. Yani bu makineyi kullanarak istediğiniz içeceği üretebiliyorsunuz. Tezgâh üstünde kullanılmak için tasarlanan makine binlerce farklı içecek üretebiliyor. Normalde tüketilen içecekler büyük oranda su içerir. İçeceğe aromasını veren maddeler ise bunların ancak %1 kadarını oluşturur. Hatta aroma verici bu maddelerin de büyük bir kısmının tadını fark edemeyebilirsiniz. Örneğin ortalama olarak 400’den fazla kendine has bileşen içeren bir içeceğin yalnızca 50 kadar bileşenini algılayabildiğimiz söylenmektedir.

Firma, bu yüzden insanların tadını alabildiği 150 kadar madde belirleyerek işe başlamış ve tüm bunları bir kartuşta toplamayı başarmış. Hazırlanmak istenen içecek seçildiğinde makinenin hafızasında tanımlı olan maddeler kartuştan bardağa aktarılıyor ve suyla karıştırarak 30 saniyede istenilen içeceği hazırlayabiliyor. Üstelik gazlı içecek üretimi için sunulan ek bir tank sayesinde gazoz gibi içecekleri de üretebilmek mümkün. Ayrıca tüm bunlara ek olarak kullanıcılar kendi damak zevklerine göre içeceklerin şeker oranını ve kıvamını da değiştirebiliyor.

Firmaya göre tek bir kartuş ile yaklaşık 200 bardak içecek üretebilmek mümkün. Ayrıca kartuşlar için yeni bir abonelik sistemi deneniyor. Bu sistemle beraber içecek kartuşu bittikçe otomatik olarak tanımladığınız bir kredi kartı üzerinden ödemesi alınıyor ve yeni kartuş siparişi veriliyor. Bu iş modelinin ne kadar başarılı olacağı şu an için soru işareti olarak kalsa da, gelecekte yeme ve içme işlerimizi tamamen makinelere emanet edeceğiz gibi görünüyor.

Dünya çapında içeceklerin bileşenlerinin yetiştirilip üretilmesi için 400 trilyon litre su kullanılıyor. Sonrasında bu içeceklerin paketlenmesi ve nakliyesiyle 543 milyon ton CO2 salınımı yapıldığı tahmin ediliyor. Firma bu noktada geliştirmiş olduğu teknoloji sayesinde içecek sektörüne yeni bir soluk getireceğini düşünüyor. Açıklamalara göre 1 şişe şarap yapmak için 600 litre, 1 bardak portakal suyu yapmak içinse 200 litre su kullanılması gerekiyor. Ayrıca yalnızca ABD’deki tek bir hane, bir yılda ortalama olarak 3.500 adet içecek kabı kullanıyor ve bu kapların yalnızca %20 kadarı geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Firma, bu noktada kartuştan bardağa uzanan içecek üretim modeli sayesinde şişeleme endüstrisinin yarattığı çöp üretimine son vermeyi ve karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor.

Şu içerik de ilginizi çekebilir:
Coca-Cola Plastikten Kurtulmak Üzere Kağıt Şişelerde Ürün Satışına Hazırlanıyor


Kaynak
Birer, G. (2022) İçecek Yazıcısı!, Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi, 654, 51

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top