Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin çevredeki alerjen ya da alerjik madde olarak bilinen ve zararsız olarak görülen maddelerle bazen aşırıya kaçacak şekilde tepki vererek mücadele etmesiyle ortaya çıkar.
Bu masum görünen maddeler, bağışıklık sisteminin hedefi haline dönüşürler. Alerjen madde ile temas edildiği zaman bağışıklık sisteminin reaksiyonu sinüsleri, cildi, sindirim sistemini ve hava yollarını ciddi ölçülerde etkileyebilmektedir.
Bağışıklık sistemi alerjen olan maddeyi hatırlamak ve tanımak için zamana ihtiyaç duyar. Bu madde vücutta duyarlı hale geldiği zaman bağışıklık sistemi o maddeye saldırmak için antikorlar üretir. Bu sürece ise duyarlılaşma adı verilir.
Alerjik reaksiyonun semptomları arasında ciltte kızarıklık, kaşıntı, kabarma, kusma, ishal, nefes almakta zorlanma ve anaflaktik şok vb. yer alıyor.
Bu saydığımız semptomlar bazen bir saat bazense günlerce sürebilmektedir. Bunu kişinin bağışıklığı, maruz kaldığı alerjen miktarı gibi faktörler etkileyebilir.
Peki bu konuda neler yapabiliriz?
Gıda kaynaklı alerjilerin çözümü bazen oldukça basit olabiliyor. Ya alerjiye sebep olan besini keserek ya da onun toksik etkisini azaltan besinler tüketerek alerjinin önüne geçebiliriz. Örneğin:
● Yulaf Ezmesi: Özellikle E vitamini, demir, bakır, çinko gibi mineral ve vitaminleri içerir. Potasyum, B vitamini ve magnezyum açısından zengindir. İçerisinde karbonhidrat bulunmasından dolayı enerji vericidir. Vücudun kuvvetlenmesini sağladığından dolayı alerjik tepkilere karşı etkilidir. Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışmasını sağladığı için alerji oluşumunu engeller.
● Maydanoz: Bitkinin içerisinde bol miktarda C vitamini vardır. C vitamini alerjinin ortadan kaldırılmasını ve vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Maydanoz, çay şeklinde demleyerek, yemekler içerisinde ve salatalarda kullanılabilir.
● Soya Fasulyesi: İçerisinde kalsiyum ve fosfor elementlerini bulundurur. Bunun yanı sıra alerjiye sebep olan maddelerin yok edilmesinde görev alan vitaminler ve mineraller bulundurur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklardan kişileri korur.
● Soğan: Soğan bitkisi içerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde kişilerde oluşabilen alerjiye oldukça iyi gelir. Alerjen maddelerin baş düşmanıdır.
● Papatya: Papatya bitkisi doğal bir Antibiyotiktir. İnsanların vücut dirençlerin güçlendirilmesini sağladığı için alerjiye karşı koruma sağlamaktadır.
● Kırlangıç Otu: Alerji sebebiyle meydana gelen döküntü ve kaşıntı problemlerinin bitkisel ve doğal çözümüne destek olarak kullanılmaktadır. İlkbahar mevsiminde rastlanan ve o zamanlarda rahatlıkla bulunabilen kırlangıç otu sütü alerji sebebiyle oluşan döküntü ve sivilcelerin üzerine doğrudan uygulandıktan birkaç saat sonrasında sivilce ve döküntüler de iyileşme gözlemlenir. Aynı zamanda kırlangıç otu kaynatılır ve suyu bir pamuk yardımıyla tüm vücuda sürülürse, vücutta alerji nedeniyle oluşan sorunlara karşı iyi gelir.
Bunlar çoğu bitkisel çözümden bir kaçıydı ama unutmamalısınız ki önce doktorunuza danışmanız gerekir alerji hafife alınmamalıdır ciddi olduğu durumlarda ölüme bile sebep olabilir.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın… 🙂
İlk yayınlanma: 7 Mayıs 2021
Kaynak
Kaynak 1, Kaynak 2