Omurga Eğriliği Olarak Bilinen Skolyoz Nedir ve Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Reklam

Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen yana doğru eğriliğidir. Düşünülenden daha yaygın olan skolyoz toplamda %2-3 oranında görülmektedir ve ABD’de görülen omurga deformitesi sayısının %20’sini oluşturmaktadır. Ayrıca şu an Türkiye’de 2.5 milyon skolyoz hastası bulunmaktadır. Özellikle ergenlik dönemindeki kızlarda erkeklere oranla 10 kat daha fazla görülmektedir. Bunların büyük bir kısmı düşük dereceli eğikliklerdir. Skolyozu olan hastaların ancak %10’u tedavi gerektirecek eğriliğe sahiptir.

Skolyozun birçok türü vardır. Günlük hayatta en çok karşılaşılan skolyoz türü daha çok adolesant (ergenlik) döneminde ortaya çıkan ve nedeni tam olarak bilinmeyen (idiyopatik) skolyozdur. İkinci en çok görülen skolyoz türü kas ve sinir hastalıklarından dolayı ortaya çıkan nöromuskular skolyozdur. Üçüncü sıklıkla görülen skolyoz türü ise bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında gerçekleşen omurga anomalilerine bağlı olarak ortaya çıkan doğuştan (konjenital) skolyozdur. Ayrıca nörofibromatozis, osteogenezis imperfecta, marfan sendromu, Ehler Dsanlos, omurga kırıkları, omurga enfeksiyonları, Morquio, Gaucher hastalığı gibi birçok hastalık skolyoza sebep olabilir.

Reklam

Skolyozun birçok belirtisi bulunmaktadır. Bunlar:

  • Omurganın yana doğru eğriliği
  • Omuz ve kalçaların simetrik durmaması
  • Omurga derisinin görünümü ve dokusu (çukurlar, tüylü lekeler, renk anormallikleri)

Skolyoz genellikle fizik muayene, röntgen, spinal radyografi, CT taraması veya MRI ile doğrulanır. Eğrilik Cobb yöntemi ile ölçülür ve derecesine göre skolyozun ciddiyeti belirlenir. Çocuklarda tedavi gözlem, korse ve ameliyat olmak üzere 3 ana başlıkta toplanabilir. Eğer eğrilik 20 derecenin altındaysa hasta doktor kontrolü altında gözlemlenir. Korse ise genellikle 20 derece üstü eğriliğe sahip hastalar için kullanılmaktadır. 60 derece eğriliğin üstünde ise ameliyat tercih edilir. Erişkinlerde tedavi için öncelikle egzersiz ve ilaç tedavisi kullanılmaktadır. İlerleyen aşamalarda ise ameliyat gerekebilir.

Skolyoz rahatsızlığı olan bir hastanın radyografi görüntüsü.

Instagram’da Moletik

Twitter’da Moletik

Reklam
Reklam

Moletik ana sayfasına ışınlanın


Kaynak
Kaynak 1, Kaynak 2
Roach JW. (1999). “Adolescent idiopathic scoliosis”

Reklam
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın
Reklam
Reklam

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Reklam