Kamburluk Olarak da Bilinen Kifoz Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Aslında omurga normal anatomik yapısında sırt bölgesinde öne eğik (kifotik), bel bölgesinde ise çukur (lordotik) bir görünümdedir. Sırttaki öne eğikliğin normalin üzerine çıkması (50-60 dereceden fazla olması) ya da beldeki çukurluğun düzleşmesi (15 derecenin altına inmesi) ya da kaybolması durumunda kifoz ortaya çıkmaktadır.

Kifoz ya da halk dilinde kamburluk, postürel (kötü duruşa bağlı) ya da pozisyonel olabilir. Fizyolojik ayakta duruşta 35 derecelik kifozu olan bir insanın kötü duruşa bağlı kamburluğunun (kifozunun), örneğin 55 dereceye çıkması pozisyonel (yapısal) bir kamburluktur. Bu duruma çoğu zaman altta yatan bir kemik veya yumuşak doku patolojisi sebep olmaktadır.

Bu kamburluk doğuştan omurga anomalilerine (konjenital kifoz), bazı kemik hastalıklarına (iskelet displazisi, nörofibromatozis vs.), omurga enfeksiyonu (omurga tüberkülozu vs.) veya omurga kırıklarına bağlı omurların hasar görmesiyle oluşabilen çeşitli sinir ve kas hastalıklarına bağlı olabilir.

Ancak büyümekte olan hastalarda yapısal kamburluğun en sık nedeni Schuermann hastalığı diye tanımlanan ve nedeni bilinmeyen bir etkilenmeye bağlı, omurların dikdörtgen şekillerini kaybedip üçgenleşmesi ile ortaya çıkan kamburluktur.
Schuermann hastalığı tedavi edilmezse kamburluğun artması ve tehlikeli boyutlara ulaşması ile sonuçlanabilir.

Kifozun derecesine ve şiddetine göre belirtileri:
• Sırt veya omuzda ağrı ve sertlik
• Bacaklarda sürekli olarak uyuşma ve güç azalması
• Aşırı yorgunluk
• Duruş bozukluğu
• Nefes darlığı veya solunum güçlüğü

Tanı ve Tedavi Yöntemleri:

Tanının konulabilmesi için öncelikle hastanın öyküsü göz önünde bulundurularak tıbbi görüntüleme cihazı yardımıyla omurga görüntülenir. Omurganın eğim açısına bakılır. Omurga doğal olarak 20-45 derece eğiktir. Kişide 45 derecenin üzerinde bir eğiklik söz konusu ise kifoz teşhisi konulabilir. Eğikliğin durumuna göre tetkikler çeşitlilik gösterebilir.

Postürel yani duruş bozukluğu ile oluşan kamburluğun tedavisi genellikle düzenli spor ve omurgayı olabildiğince sağlıklı fizyolojik konumunda tutmaktır.

Bunun dışında kifoz tedavilerinde gelişme çağında olan, ergenliğe girmemiş çocuklar için 60 dereceye kadar herhangi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Fakat eğiklik 60 derecenin üzerine çıkarsa, korse tedavisi ile ilerlemesinin önüne geçilmeye çalışır.

Yine eğriliğin durumuna ve yaşam kalitesine etkisine bakılarak ileri derecelerde (burada kişinin ergenliğe girmiş olması önemlidir) cerrahi müdahaleler planlanmaktadır.


Kaynak
Kaynak 1, Görsel 1, Görsel 2

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top