Antimikrobiyal ilaçların keşfi ve kullanımından bu yana hastalıklar ile savaşırken ne kadar olumlu dönütler alabiliyor olsak da, aslında bir sorunla beraberinde mücadele etmeye devam ediyoruz. Mikroorganizmaların ilgili antimikrobiyal ajanlara karşı geliştirdikleri direnç. Bu nedenle antibiyotik direnci dünya çapında gerçekleşen ölümlerin sebebi olan ciddi bir uluslararası halk sorunudur.
Geçtiğimiz günlerde Shukla ve ark. (2023) tarafından yapılan çalışmada, günümüzün en önemli sorunlarından birisi olan antibiyotik direncine karşı umut vaat eden bir gelişme yayınlandı.
Öyle ki, çalışmada kültürü yapılmamış toprak bakterilerinden elde edilen yeni bir antibiyotik olan klovibaktinin bildirisi yapıldı.
Keşfedilen bu antibiyotik, ilaca dirençli bakteriyel patojenleri, tespit edilebilir bir direnç olmadan etkili bir şekilde öldürür.
Klovibaktin, kültürlenmemiş bir topraktan Gram-negatif β-proteobacterium E. terrae sp.‘den izole edilmiştir.
Araştırmacılar, Klovibaktin’nin etki mekanizmasını incelemek için bir dizi biyokimyasal analizler, katı hal nükleer manyetik rezonans ve atomik kuvvet mikroskobu kullandılar ve alışılmadık bir öldürme mekanizmasına sahip olduğunu buldular. Öyle ki bakteriyel hücre duvarı sentezini aynı anda farklı pozisyonlarda bloke ediyor.
Çalışmada bu durum; “Hidrofobik hepsi döngüsü yan zincirleri (Ala6, Leu7, Leu8) ile spesifik etkileşimlerin bulunmaması, klovibaktinin geniş bir hücre spektrumuna etkili bir şekilde bağlanabilmesinin nedenlerinden biridir.” şeklinde ifade ediliyor.
Son yıllarda yeni antibiyotik keşfinin az olması ve geliştirilenlerin hali hazırda bulunan antibiyotiklerin benzerleri şeklinde olmasının sonucunda her geçen gün artan dirençle baş etmemizde bir zorluk oluşturmaktadır. Keşfedilen bu yeni antibiyotiğin kullanılabilirliği için yapılan çalışmada en çok dikkat çeken noktalardan birisi Klovibaktin’in memeli hücrelerine karşı toksisitesinin olmaması.
Son olarak Weingarth, “Klovibaktin farklıdır” dedi. “Klovibaktin daha önce üretilemeyen bakterilerden izole edildiği için patojen bakteriler daha önce böyle bir antibiyotiği görmemiş ve direnç geliştirmeye zamanları olmamıştı.”
Bu çalışma ile ilgili mekanizma ve kullanılan yöntemler ile ilgili makalelerimizden haberdar olmak için Moletik’i takip etmeyi unutmayın 🙂
KAYNAKÇA
Shukla, R., Peoples, A. J., Ludwig, K. C., Maity, S., Derks, M. G. N., de Benedetti, S., Krueger, A. M., Vermeulen, B. J. A., Lavore, F., Honorato, R. V., Grein, F., Bonvin, A., Kubitscheck, U., Breukink, E., Achorn, C., Nitti, A., Schwalen, C. J., Spoering, A. L., Ling, L. L., … Weingarth, M. (2023). A New Antibiotic from an Uncultured Bacterium Binds to an Immutable Target. https://doi.org/10.1101/2023.05.15.540765