Coca-Cola Plastikten Kurtulmak Üzere Kağıt Şişelerde Ürün Satışına Hazırlanıyor

Coca-Cola, plastik kullanımını azaltmaya yönelik bir adım atarak Danimarka merkezli bir şirket ile ortaklık kurdu. Ortaklığın ürünü olarak üretilen kağıt şişelerin, uzun vadede plastik şişelerin yerine geçmesi planlanıyor.

Plastik, yerinde ve doğru kullanıldığı takdirde hayatımızı kolaylaştıran bir madde olarak ayrılmaz bir parçamız haline gelmiş durumda. Daha iyi yaşamamızı sağlayan hemen her şeyde plastik mevcut. Bu durum kontrolsüz tüketimin sonucu olarak her sene 9 milyon ton atığın okyanuslara ulaşmasına neden oluyor. Dolayısıyla plastik kullanımı arttıkça, su kaynakları da kirleniyor.

Hal böyleyken dünya çapında hizmet sunan dev şirketlerin atacağı adımlar bir hayli önem taşıyor. Bunlardan biri de geçtiğimiz sene Danimarkalı girişim Paboco ile yapılan ortaklık sonucunda kağıt şişelerde içecek satma hamlesi ile Coca-Cola Company’den geldi.

Paboco, 7 yılı aşkın laboratuvar çalışmalarının ardından ortağı Coca-Cola ile, Coca-Cola’nın 2017 yılında satın alarak bünyesine kattığı ve ülkemizde satışı yapılmayan ‘Adez’ isimli içeceğin şişeleri için deneme yapmaya başladı. Hedeflere göre önümüzdeki yaz aylarında kağıt şişelere sahip içeceklerin pilot ülke Macaristan’daki raflarda yerini alması planlanıyor.

Paboco, kağıt şişeleri için Absolut ve Carlsberg gibi farklı firmalarla da ortaklık sağlamış durumda. Gazlı ahududu votka kokteyli ve bira gibi içecekleri şişelemek üzerine bu firmalarla birlikte yürütülen testler devam ediyor.

Şirketin yaşadığı asıl zorluğun basınç altında üzerine gelen kuvvetlere dayanıklı kalarak bozulmayan bir şişe üretmeyi başarabilmesi olduğu söyleniyor. Ayrıca farklı firmalar için bu şişelere farklı görünümler vermek de süreci zorlaştıran bir başka etmen. Ancak bütün bunlara rağmen şirket şişenin dışının biyo-bazlı malzemeler kullanarak sıkıca birleştirilmiş lifler sayesinde sıvılara, CO2 ve O2’e ve darbelere dayanıklı kağıt şişeler üretmeyi başardığını açıklıyor. İçeceğin yer aldığı iç taraf ise geri dönüştürülmüş plastik ile astarlanmış durumda ve plastik bir şişe kapağına sahip.

TetraPak’ın 20. yüzyılın ortalarında meyve suyu ve süt şişelemek üzerine ürettiği karton şişeler sayesinde yakaladığına benzer bir başarıyı, bugün yapılan çalışmalar ile geleceğe hazırlanan firmalar yeniden kazanıyor.

Son olarak plastiğin hayatımızdan kolay kolay çıkamayacağını ve bu durumun yalnızca içecek şişelerinin değişmesi ile değişemeyeceğini söylemekte fayda var. Bu nedenle kullandığınız ürünlerin ambalajlarını geri dönüştürerek yeniden kullanılabilir hale getirilmesine destek olmanız büyük önem taşıyor.

Kaynak

Coca-Cola company trials first paper bottle. (2021). https://www.bbc.com/news/technology-56023723

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top