Microsoft’un Okyanustaki Plastiklerden Ürettiği Mouse ile Tanışın

Plastik hayatımızın her alanında vazgeçilmez bir öneme sahip. Daha iyi yaşamamızı sağlayan hemen her şeyin içinde eser miktarda da olsa plastik yer alıyor. Elbette bu durum tamamıyla masum değil. Plastiklerin kontrolsüz tüketimi sonucunda her yıl 9 milyon ton atığın okyanuslara ulaştığını biliyoruz. Dolayısıyla plastik kullanımı arttıkça, su kaynakları da kirleniyor.

Neyse ki denizleri ve okyanusları çöp kaparlar yerleştirerek hem temizleyen, hem de biriken atıkları geri dönüştürerek yeniden kullanıma kazandıran şirketler mevcut. Bunun ülkemizde gördüğümüz en iyi örneklerinden biri İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kızılay ve Cif ortaklığında boğaza yerleştirilen çöpkapar sistemlerin denizi temizlemesi idi. Üstelik elde edilen bu plastikler, %25 geri dönüştürülmüş plastik ile birlikte kullanılarak Cif’in ürettiği kremlerin yeni şişeleri haline getirildi bile!

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Moletik'te reklamları gizleyecek ücretli bir abonelik sistemi olsa satın alır mıydınız?
Aylık olarak satın alınabilecek, uygun fiyatlı, reklamları gizleyen abonelik paketi ile, abonelere özel hazırlanmış özel içerikleri okuma fırsatı sunulmasını ister miydiniz?

Peki sizce bu plastikler teknoloji sektöründe de kendine yer bulabilmiş midir? Gelin İstanbul’dan Seattle’a uzanıp neler olduğuna göz atalım.

Okyanustan Bilgisayarınıza: Microsoft Ocean Plastic Mouse

Ülkemizde satışa sunulmayan ancak yurtdışında özellikle iş dünyası tarafından sıklıkla kullanılan Surface telefon, tablet ve bilgisayarların üreticisi olan Microsoft, geçtiğimiz gün cihazlarının yeni modellerini tanıttığı online bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte haberi yapılan ve ilgi çeken şeylerden biri de okyanustaki plastikleri kullanarak mouse üretimi yapılıyor olması oldu.

Microsoft’taki yetkililer açıklamalarında, okyanuslardaki plastikleri sürekli olarak duyduklarını ve işte bu plastikleri geri dönüştürme işinde kullanabileceklerini düşündüklerini belirtiyor. Microsoft tarafından üretilen ürünlerde plastik kendine fazlaca yer bulduğundan bu işe sıcak bakan yetkililer hangi üründe bunu deneyebileceklerini düşünmeye başlamış. Yepyeni bir ürün çıkarmak yerine halihazırda piyasada satışta olan mouse’ların malzemesini değiştirmeye karar veren yetkililer bu alanda uzman kişilerle ortaklık kurarak çalıştıklarını ve malzeme bilimi hakkında çok şey öğrendiklerini de sözlerine ekliyor.

Microsoft tarafından “sürdürülebilirlik yolculuğunda ileriye doğru küçük bir adım” tabiriyle duyurulan yeni Ocean Plastic Mouse’un dış kaplaması, okyanuslardan ve su yollarından elde edilen plastik atıkların geri dönüştürülmesi işlemi sayesinde %20 oranında geri dönüştürülmüş okyanus plastiğinden yapılmış.

Geri dönüştürülmüş okyanus plastiği, okyanuslardan ve su yollarından geri kazanıldıktan sonra temizleniyor ve geri dönüştürülebilir plastik reçine peletlerine dönüştürülüyor. Bu geri dönüştürülmüş topaklar, Ocean Plastic Mouse’un kabuğunu oluşturan malzeme geliştirme süreci sırasında karıştırılarak kullanılıyor.

Microsoft Ocean Plastic Mouse

Ayrıca Ocean Plastic Mouse, %100 geri dönüştürülebilir bir ambalaja sahip. Mouse’u satın aldığınızda cihazın içinde bulunduğu minik kutu, hiç plastik içermemekle birlikte geri dönüştürülebilir ahşap ve doğal şeker kamışı liflerinden üretilmiş.

Microsoft ayrıca eski cihazların israf edilmesini önlemek amacıyla eski Microsoft mouse’larını geri dönüştürme programı kapsamında yenisi ile değiştirme imkanı sunmuş durumda. Ne yazık ki Türkiye bu geri dönüşüm programı kapsamındaki ülkeler arasında da yer almıyor.

Şirket bu işi yalnızca kendilerine mal etmek yerine diğer şirketlerin yenilik yapmak için aynı yolu takip ederek tüketiciler için rekabetçi inovasyon sunulmasını istediğini özellikle dile getiriyor. Bunun uzun vadede sürdürülebilirliğe fayda sağlayacağını belirterek dünya olarak bu yenilikleri paylaşmaya ihtiyacımızın olduğunu ve Microsoft olarak bu bağlamda sadece kovadaki ilk damla olmak istediklerini belirtiyor.

Biz de bu tarz geri dönüşüm programları sayesinde elde edilen ürünlerin endüstri genelinde dalgalanma etkisi yaratarak daha çok yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. Hoşunuza gittiyse içeriğimizi dilediğiniz mecralarda insanlarla paylaşmanız ve yorumlarda fikirlerinizi paylaşmanız bizi çok mutlu eder 🙂 Ayrıca Moletik ana sayfasına göz atarak diğer içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz. Bir başka yazıda görüşmek üzere, sağlıkla kalın.

Kaynak

https://www.microsoft.com/en-ww/accessories/sustainability/ocean-plastic-mouse

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top