Böcek Yiyerek Metabolizmanıza Fayda Sağlayacağınızı Biliyor Muydunuz?

Çalışmalarda bulunan yeni bulgulara göre böcek yemenin metabolizmaya iyi geldiği keşfedildi. Böceklerin çıtır olan kabuklarını birçok insan yemeyi tercih etmiyor veya diyetinde bulundurmuyor. Ancak yeni araştırmalara göre içerisinde bulunan bileşenlerin, memelilerin metabolizmasına fayda sağladığı anlaşılıyor.

Kitin nedir?

Kitin, polisakkarit ve sert bir biyolojik maddedir. Kitin karbonhidrat, keratin de protein olmasına rağmen hem kitin hem de keratin benzer yapısal özellikler gösterirler. Mantar hücre duvarının yapısında, kabuklular (yengeç, ıstakoz, karides gibi), karıncalarla kelebeklerin dahil olduğu böcekler ve eklembacaklıların dış iskeletinin yapısında bulunur. Yumuşakçaların radulalarının (dişli dil) ve ahtapotla mürekkepbalığının da dahil olduğu kafadan bacaklıların ağız kısmının ana bileşenidir.

Metabolizmayı nasıl etkiler?

St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nden (WUSL) araştırmacılar; fareleri, bir polisakkarit olan kitin içeren bir diyetle beslediğinde mideleri şiştiği ve özel bir bağışıklık tepkisini tetiklediği gözlemleniyor.

Memeliler genellikle yedikleri büyük polisakkaritleri parçalayacak kadar güçlü enzimler üretemezler ancak derin evrimsel kökleri olan kitin bir istisna gibi görünüyor. Araştırmalar ayrıca bazı memelilerin kitini sindirmeye uzun zaman önce adapte olduklarını gösteriyor.

Asıl etkiyi yaratan ve kitin sindirimi için gerekli olan “AMCase” adı verilen benzersiz bir bağırsak enzimi oluyor. Bu enzim yağ dokularını düzenleyen hücrelerin aktivasyonunu da sağlıyor.

WUSL’nin mevcut çalışmasında yüksek yağlı bir diyetle birlikte kitinle beslenen farelerin, kitin içermeyen yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelere kıyasla daha iyi metabolik okumalar gösterdiği gözlemleniyor.

Mekanizmaları daha da derinlemesine incelemek için araştırmacılar, bazı farelerin AMCase enzimi üretme yani kitini sindirme yeteneğini bozdu. Ekip, daha sonra bu fareleri kitinin yanı sıra yüksek yağlı bir diyetle besledi. Diğer gruplarla karşılaştırıldığında kitini sindiremeyen fareler, aynı anda yüksek yağlı bir diyetle beslenseler bile kilo almaya karşı direnç gösterdi. Araştırmacılar tarafından bu farelerde kitin tarafından tetiklenen bağırsağın bağışıklık tepkisinin bir yan ürünü olan tip 2 doğuştan lenfoid hücrelerin (ILC2) seviyesinin de yükseldiğini kaydetti. Bu hücrelerin yakın zamanda yağ dokularının düzenlenmesinde rol oynadığı bulundu.

Uzmanlar, her yıl farkında olmadan ortalama 140 bin böcek parçası yediğimizi tahmin ediyor. Bakıldığında un kurdu, kurtçuk ve hatta hamamböceği parçaları çikolata, kahve ve buğday unu gibi sık tüketilen gıdalara karışmış durumda. Gıda üretim süreçlerinde böcekleri ayırmak oldukça zor olduğu için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi düzenleyici kurumlar da yiyeceklerin içinde belirli miktarda böceğin yer almasına izin veriyor.

Yani aslında farkında olmadan kitini halihazırda tüketiyoruz. Siz de diyetisyeninize danıştıktan sonra bir sonraki yemeğinize eklem bacaklıları eklemeyi tercih ederseniz faydalarını daha fazla görebilirsiniz gibi duruyor.


Kaynak
https://www.researchgate.net/publication/373754800_A_type_2_immune_circuit_in_the_stomach_controls_mammalian_adaptation_to_dietary_chitin
https://www.thoughtco.com/chitin-definition-4774350
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kitin

+1
4
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top