Geçmişteki Canavarlar: Nesli Tükenmiş Ürkütücü Canlılar!

Geçmişte yaşamış ve nesli tükenmiş ürkütücü canlılar, bugünkü hayvanlarla kıyaslandığında neredeyse imkansız görünen bir büyüklük ve güç sergilerlerdi. Onların hayatları, bugün hayatta olan tüm hayvanlarda olduğu gibi eşsizdi ve onları keşfetmek için yapılan araştırmalar bugünkü bilim insanlarına rehberlik etmektedir. Nesli tükenen bu devasa canlılar, bugün bile hayret verici ve merak uyandırıcı hikayelerle doludur.

Bu yazı serisinde birlikte, bu unutulmaz yaratıkların geçmişteki hayatlarını keşfedeceğiz ve neden nesli tükendiklerini anlamaya çalışacağız.


Moa Kuşu, †Dinornithiformes 

Moa kuşları, Yeni Zelanda’da yaşamış büyük boyutlu, ayakta koşan bir tür kuşlardır. Moa kuşları, yaklaşık 2 metre boyuna kadar ulaşabilmekteydi ve birçok farklı türü vardı. Bu kuşlar, yaklaşık 15,000 yıl önce ortaya çıkmış ve 1300’lere kadar yaşamışlardır.

Moa kuşlarının kuş olarak anılıyor olmalarına rağmen kanatları bulunmuyordu. Dolayısıyla bu canlılar ayakta koşan, tüylerle kaplı canlılardı ve uçamıyorlardı. Moa kuşları bunun yerine yüksek ağaçlar ve diğer yüksek yerleri aramak için koşabiliyordu ve bu şekilde avcılarından da kaçabiliyorlardı.

Nesillerinin neden tükendiğine dair birçok teori bulunmakla birlikte, bunlardan en yaygın olanı Yeni Zelanda’ya yerleşen Maori yerlilerinin avlanması ve kuşların habitatının yok olmasıdır.


Dev Maymun, †Gigantopithecus blacki

Gigantopithecus blacki, eski bir maymun türüdür ve yaklaşık 9 milyon yıl önce Asya’da yaşamıştır. Adı, büyük boyutlu bir maymun olduğunu belirtmektedir; bazı kaynaklar bu türün yaklaşık 3 metre boyunda ve yaklaşık 270 kilogram ağırlığında olduğunu belirtir. Gigantopithecus blacki, bugün hayatta olan bütün maymun türlerinden daha büyüktür ve insanlarla benzer bir şekilde yürüyebilir.

Bu canlıların neslinin neden tükendiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak iklim değişiklikleri veya avlanma gibi nedenler de dahil olmak üzere birçok faktör sebebiyle nesillerinin tükenmiş olabileceği düşünülmektedir.

Gigantopithecus‘un San Diego İnsan Müzesi’ndeki bir kopyası.
Gigantopithecus blacki‘nin insan bedenine oranla büyüklüğü.


Megalodon, †Otodus megalodon

Megalodon, eski bir deniz köpeği türüdür. Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaklaşık olarak 23 ila 3.6 milyon yıl önce okyanuslarda yaşamış ve nesilleri tükenmiştir. Bu tür, bugün yaşayan en büyük deniz köpeklerinden daha büyük olmakla beraber yaklaşık 22 metre boyunda ve yaklaşık 60 ton ağırlığında olabilmekteydi! Ortalama yaşam süreleri 25 ile 40 yıl arasında olan bu türün şimdiye kadar yalnızca dişlerinin fosili bulunabilmiştir.

Megalodonlar insanlara, tüm deniz hayvanlarına ve hatta balinalara bile saldırabilirlerdi. Bu canlıların neslinin neden tükendiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak iklim değişiklikleri, avlanma veya yiyecek kaynaklarının azalması gibi nedenlerin bir kombinasyonu nedeniyle yok olmuş olabilecekleri düşünülmektedir. Özellikle anormal bir iklim değişikliği ile en büyük besin kaynakları olan balinaların ılık iklimlerden soğuk iklimlere göç etmesi sonucu yiyecek bulamamaları ve bu soğuk iklimde yaşamaya elverişli olmamalarından dolayı Megalodonların neslinin tükendiği düşünülmektedir.

Bu devasa canlılar hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarda fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın!

Yeni içeriklerimiz paylaşıldıkça bu listeyi güncelleyerek zenginleştiriyor olacağız! Daha fazla nesli tükenmiş ürkütücü canlılar için Moletik’i takipte kalın!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top