Huzursuz Bağırsak Sendromunda (IBS) Egzersiz ile Tedavi Mümkün mü?

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) veya yaygın adıyla huzursuz bağırsak sendromu; tekrarlayan karın ağrısı, ishal, kabızlık, rahatsızlık, şişkinlik ve bağırsak alışkanlığında değişiklik ile karakterize yaygın bir fonksiyonel psikosomatik bağırsak bozukluğudur. IBS’in dünya genelinde nüfusun %5-20’sini etkilediği bilinmektedir.

IBS’in neden ortaya çıktığı belirsiz olmakla birlikte hastalığın kaynağı, gelişmesi ve vücutta meydana getirdiği değişimleri açıklamak için çok sayıda mekanizma öne sürülmüştür. Çoğu kaynakta bu durumun ömür boyu süren bir rahatsızlık olduğu ve günlük yaşam kalitesini düşürücü etkileri olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca herhangi bir tedavisi olmamakla beraber, beslenme değişiklikleri ve gerekli durumlarda belirli ilaçlar ile belirtiler kontrol altına alınmaktadır.

Öte yandan yayınlanan bazı araştırma sonuçları IBS rahatsızlıklarının beslenme ve ilaç kullanımının haricinde spor ve egzersiz yöntemleriyle hafifletilebileceğini gösteriyor! Araştırmacılar hafif ve orta şiddette irritabl bağırsak sendromu olan kadınlar üzerinde yürüttükleri pilot bir çalışmada, koşu bandı ile yapılan aerobik egzersizlerin IBS semptomlarının şiddetini ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmiş.

Rastgele iki gruba ayrılmış toplam 10 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmada koşu bandı grubu, koşu bandında altı hafta boyunda 30 dakikalık sürelerde, haftada üç seans olacak şekilde aerobik egzersizler yapmış. Öte taraftan kontrol grubu olarak seçilen katılımcılar günlük aktivitelerine normal şekilde devam ettirmişler.

Sonuçlar koşu bandında yapılan altı haftalık aerobik egzersizlerden sonra, koşu bandı grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında IBS semptomlarının şiddetinde ve yaşam kalitesinde anlamlı bir iyileşme gözlemlendiğini gösteriyor. Koşu bandı grubunda, semptomların şiddetinin ve yaşam kalitesinin çalışmadan sonra çalışmanın öncesine göre anlamlı bir iyileşme gösterdiği bilgisi paylaşılıyor. Çalışma süresince günlük aktivitelerini aynı şekilde sürdüren kontrol grubunda ise çalışma öncesi ve sonrasında semptom şiddeti ve yaşam kalitesi açısından anlamlı bir fark gözlenmemiş.

Sonuç olarak hafif ve orta şiddetli IBS rahatsızlığı bulunan kadınlar üzerinde  aerobik egzersizlerin semptomların şiddeti ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirilmesi amacıyla yapılan bu pilot araştırmadan hareketle, IBS’li hastalara bir tedavi seçeneği olarak ve orta düzeyde aerobik egzersizler yaparak fiziksel aktivitelerini artırmalarının önerilmesi sonucuna ulaşabiliriz.

IBS’nin en önemli semptomları, ishal, kabızlık veya şişkinlik ile ilişkili kronik veya tekrarlayan karın ağrısı veya rahatsızlığıdır ve semptomlarının yoğunluğu zaman içinde değişir. Ayrıca hastalarda migren, fibromiyalji ve depresyon gibi rahatsızlıkların daha fazla görüldüğü, kabızlığının baskın olduğu hastalardaysa anksiyete veya depresyonun daha yaygın olarak görüldüğü bilinmektedir. Psikolojik stresin, otonom sinir sisteminin işlev bozukluğuna ve bağırsak hormonunu (gastrin, glukagon ve motilin) ​​içeren gastrointestinal rahatsızlıklara yol açabileceğine ve dolayısıyla bağırsak hareketlerini etkiliyor olabildiğine inanılmaktadır. Eğer IBS rahatsızlığınız olduğundan şüpheleniyorsanız hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) veya gastroenteroloji bölümlerinden randevu alarak muayene olabilirsiniz.

Benzer içerikler için Moletik’i takip etmeye devam edin!


Kaynak
Fani, M. ve ark. (2018) The effect of aerobic exercises among women with mild and moderate irritable bowel syndrome: A pilot study, Journal of Bodywork and Movement Therapies. Churchill Livingstone. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S136085921830069X (4 Şubat 2023 tarihinde erişildi).

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top