İnternet trafiğinin %82’sini oluşturan Google, sınav haftaları bize daha cazip gelen Netflix, en güzel anlarımızı başka insanlar ile paylaştığımız Instagram ve aklınıza gelebilecek hayatımızın ‘en içinden’ olan sosyal ağlar… Bugün yazımızda özellikle adlarını daha fazla duymaya başlayacağımız ‘Start-up’ dediğimiz yenilikçi, yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir müesseselere dünyada kendini ispatlamış şirketlerin önerilerini düzenledik.
Yönetici Kim?
Gelişen teknoloji ve birçok devrim ile günümüzde gözle görülür bir değişim yaşandı. Artık sektörü kullanıcılar (eğer teknolojik olarak açıklamayacak olursak tüketiciler) yönetmeye başladı. Bu değişime ayak uydurmak sektörde birçok soruna neden olduğunu söylersek yalan söylememiş sayılırız.
Klasikleşmiş şirket yönetimleri ve pazarlama teknikleri maalesef artık kimseyi cezbetmiyor. Eğer bir ürün hatalı ise elinizi masaya vurabiliyorsunuz. (Umarım gerçekten vurmazsınız haklıyken haksız olmanızı istemeyiz.)
Fakat sadece sektörün yöneticilerinin değişmesi de değil, artık değişim oldukça HIZLI. Bu hız bize üç şeyin ucuzladığını da gösterdi. Bilgi, bağlılık ve bilgisayar gücü. (Umarım okurlar bilgiye ucuz dediğimizi düşünmüyordur. )
Geldiğimiz çağda herhangi bir sektörün stabil kalarak yükselebileceğini düşünüyorsanız. Bir restoranda fotoğraf çekip burası çok sıkıcı demeniz bile iflasa neden olabildiğini hatırlatmakta fayda var. [Sevgili restoran sahipleri maalesef bu durumda paralarına kıyıp duvarlarını güzel resimlerler süslemek zorunda kalıyor. Size bu masrafı yaptırdığımız için üzgünüz(!)]
Bilgi İşçileri
Ekip arkadaşlarınız veya çalışanlarınız, bunları tanıdık olarak mı işe alıyorsunuz yoksa hayatlarını düşünerek kazanan bilgi odaklı çalışanlar olarak mı? Eğer vicdanınız rahat bir şekilde ikinci seçeneği seçtiyseniz sırada Google, LinkedIn veya Facebook gibi büyük şirketlerden birisi siz olabilirsiniz demektir.
“Google Nasıl Yönetiliyor?” kitabında üretken akıl dediğimiz kişilerin;
- Analitik oldukları
- Ticari oldukları
- Rekabetçi özellikleri barındıkları
- Kullanıcı (biz yine not geçelim ‘tüketici’) gibi düşünebildikleri
- Meraklı olmaları,
- Riskten kaçınmadıkları,
- Kendi kendini yönetebildikleri
- Detaycı ve konuşkan gibi birçok özelliklere sahip oldukları yazar. Karşınıza gelen insandan hepsini birden aramamızı tavsiye ediyoruz. ( Eric Schmidt ve Jonathan Rosenberg’de bunu tavsiye ediyor :))
Eğer bilgi işçilerini bir arada tutmak ve ilerlemek istiyorsanız, sanırım klasikleşmiş bir yönetim ve tavsiyelerden uzak durmanız gerekecek. (Yine de dinlemekte yarar var.)
Doğru kişileri bu noktada seçmek sizin için, “şirketinizin ilerleme politikası” veya ” yıllık gelir raporları” kadar önemli. Sizlere ‘doğru kişiyi’ alın dediğimizde. ” Demesi kolay nasıl seçeceğiz ki?” diye isyanlarınızı, duyacağımızı biliyoruz. O yüzden gelin birkaç öneriye bakalım.
Önerilerimi bu sefer Eric Schmidt ve Jonathan Rosenberg önerilerinden düzenledik. Bir dahakine farklı öneriler ile bizi takip etmeyi unutmayın 🙂
İşe Alım
1- Sürü efekti
Sizler en iyi çalışanı bulduğunuzu düşündüğünüz zaman (ki buna aldanıp çok da salmayın.) gerisi gelecektir. En iyi çalışanlar, daha fazla iyi çalışanı kendine çeker. Kendiniz bunun yerine koyun, siz iyi olduğunuzu düşünüyorsanız iyi olan insanlarla çalışmak isteyeceksinizdir.
Google şu an kampüslerinde bedava yemekleri ile ünlü olabilir. Ama çalışanları onun bedava yemeklerine gitmiyor. (Belki de gidiyorlardır ama yine de işlerini iyi yapıyorlar.)
Sürü efektinin sadece olumlu işleyeceğini düşünmeyin. Olumsuz yönleri de olabilir. Bu yüzden standartınızı düşürmeyin.
2- Tutku
Doğru kişiyi gördüğünüzü düşündüğünüz zaman birkaç saniye bekleyin. Biraz önce ağzından ‘tutklu olduğum….’ cümlesini duydunuz değil mi? İşi daha fazla uzatmaya gerek yok. Doğru insan değil.
Tutku, maalesef özgeçmişten veya alın yazısından belli olmaz. Eğer işini ‘tutkuyla yapacak bir insan arıyorsanız, başta başarısız olsa bile uzun zaman çalışan birini bulun. O sihirli soruları sorabilirsiniz.
“Geçmişte neyi değiştirmek isterdin?”
“Bu durumda ne yapardın?”
Tutkuyu sadece ilgilendiğiniz işte aramayın. Bir bilim insanına sadece mikro pipet tutkusu için işe almak oldukça haksızlık olacaktır. Alakasız gibi görünen durumlar size direkt fayda sağlayabilir.
3-Öğrenme Hevesi
Öğrenmeyi bırakan kim olursa yaşlıdır. İster yirmi, isterse seksen yaşında olsun. Öğrenmeye devam edecek kişi genç kalır. Hayattaki en güzel şey, zihni genç tutmaktır.
Henry Ford
Sizin için çalışacak ‘üretken akılı’ halihazırda bildiği şeyler için mi istiyorsunuz? Yapmayın. Onları henüz öğrenmedikleri şeyler için işe almalısınız.
Birçok yönetici, bir poziyon için yeni bir işe alım yaparken, daha önce o poziyonda uzmanlaşmış birini arar. Ancak öğrenen insanları bu şekilde bulamazsınız.
“Google Nasıl Yönetiliyor?”, syf 126
4-Mülakat
Mülakatlar ‘şeffaf’ bir şekilde yapıldığı zaman size şu bilgiyi verir:
Özgeçmişte baktığınızda 4 ortalama ile okul birincisi, voleybol takımı kaptanı biri görürsünüz. Mülakatta ise, çok sıkıcı ve yıllardır adamakıllı hiçbir fikre sahip olmadığını.
Karşınızdaki aday, bir projede yer aldığını söylüyorsa; başrolde mi yoksa figuran mı olduğunu öğrenin.
Senaryo sorular sormaktan kaçınmayın. Adayın kişiliği, iş yerinde sahip olacağı tutumu, diğer çalışanlarınızı nasıl etkileyeceğini. Bunları mülakatta öğrenebilirsiniz.
Buraya kadar çalışanları nasıl seçeceğinizi çok kısa bir özetle sunduk. Ama sadece seçimde işiniz bitmiyor. Onları işe aldıktan sonra yanınızda da tutmalısınız.
Bir bilgi işçisi birçok teklife açıktır.
Sizin Tutumunuz Nasıl Olacak?
Kurucu olduğunuz veya iyi bir pozisyonda yönetici olduğunuz zaman belki elinizi masaya vurup karar vermeniz havalı olabilir ama uzun vadede size ne getireceğini komplo teorileri ile açıklamak istemiyoruz.
Obsesif kompulsif hastalığınız varsa ve ofisinizi pırıl pırıl görmek istiyorsanız. Buna elbette kimse karışmaz. Fakat çalışanlarınızın ofisine temizlik baskısı yapmayın. Karmaşıklık bir fikri ortaya çıkarabilir. Önemli olan ofisinizin nasıl profesyonel durduğu değil, çıkacak fikrin ne kadar profesyonel olduğu ve elbette size getirisi.
Çalışanlarınız ofise bir papağan bile getirebilir. 1
1-Google’ın ilk zamanlarında bir mühendis papağınını ofise getirip getiremeyeceğini sorduğunda, getirmesine izin verilmiştir. Yazar burada ona atıf yapıyor.
Karmaşıklık ve kaos arasındaki dengeyi sağlamak önemli bir ayrıntı.
Fikirler
Start-up kuruluşları bir şirket olacağı için izlenmesi gereken bazı sıkıcı temel protokoller vardır. Bunları ne kadar zaman kaybı gibi görsek de malesef temel bir düzen için gerekli yönlerini yok sayamayız. Şirketinizi kurduktan sonra size verebileceğimiz en büyük ve önemli tavsiye “TESCİLLEMEYİ UNUTMAYIN” malum emek hırsızları oldukça bol.
O kadar fikri başkasının çalmasını asla istemeyiz.
Fikirlerden bahsetmişken, başlamak için harika bir fikriniz var, her şey hazır ama malesef bu yeterli değil. Fikirlerin yenilenmesi ve dinamik bir biçimde fikir akışını sağlamak oldukça önemli.
Start-up her konuda kurulan bir oluşum olabileceği gibi ne işle uğraşıyorsanız uğraşın, her fikre açık olmak sizin altın kurallarınız olmalı.
“Basit bir ifadenin her şeyi değiştirmeye yeteceği bir kültür” oluşumuna sahip olmanız gerekir. Fikir oluşumu ve inovasyon istiyorsanız, ofislerinizi kalabalık tutun 🙂
Fikirler başlığı altında size hazır fikirler vermemizi çok istediğinizi biliyoruz. 🙂 Ama unutmayın;
Bir düşünce lideri olmak için, önce düşüncenizin olması gerekir.
Schmindt, E. and Rosenberg, J., 2020. Google Nasıl Yönetiliyor?. 6th ed. İstanbul: Timaş Yayınları. pp.229
Son olarak sizlere her ne kadar işin OLDUKÇA özet kısmını hatta belki de birçok kişinin size söylediği kısmını yazmış olsak da yazımızı size oldukça motivasyon sağlayabilecek bir alıntı ile bitiriyoruz.
Unutmayın, hiçbir şirket sonsuza kadar kazanmaya devam edemez, son kaçınılmazdır. KİMİLERİ BUNDAN KORKARKEN, BİZ İLHAM ALIYORUZ.
Schmindt, E. and Rosenberg, J., 2020. Google Nasıl Yönetiliyor?. 6th ed. İstanbul: Timaş Yayınları. pp 297
Kaynaklar
Schmindt, E. and Rosenberg, J., 2020. Google Nasıl Yönetiliyor?. 6th ed. İstanbul: Timaş Yayınları.
Yakar, U., 2021. Startup Nedir, Diğer Şirketlerden Ne Farkı Var?. [online] Webtekno. Available at: https://www.webtekno.com/startup-sirketler-h107372.html [Accessed March 2021].