Nadir Mantar Enfeksiyonu: Blastomikoz Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Nadir mantar enfeksiyonu olan Blastomikoz; Blastomyces Dermatitidis isimli mantar tarafından birçok organı etkileyebilen, tanısı güç olan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu mantar büyür ve küf sporları oluşturur. İnsanlar, bu sporları soluduklarında enfekte olabilirler. Vücutta mantar mayalara dönüşür ve akciğerleri istila eder. Kan yoluyla vücutta dolaşır ve genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanları etkiler.

Blastomikoz Tanısı Nasıl Konur?

Belirli yöntem ve testlerle tanı konur. Geleneksel olarak mantar enfeksiyonlarının tanısı, direkt mikroskopi ve kültür ile etken mantar klinik örnekte gösterilir.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Moletik'te reklamları gizleyecek ücretli bir abonelik sistemi olsa satın alır mıydınız?
Aylık olarak satın alınabilecek, uygun fiyatlı, reklamları gizleyen abonelik paketi ile, abonelere özel hazırlanmış özel içerikleri okuma fırsatı sunulmasını ister miydiniz?

Saf olarak elde edilen patojenin kesin olarak tanımlanmasına ve gerekli durumlarda antimikrobiyal duyarlılık testlerinin yapılabilmesine olanak sağlayan kültür yöntemi de kullanılır.

Non-konvansiyonel testler; direkt mikroskobi ve kültürün yetersiz kalması ile bu testler ortaya çıkmıştır.

Antijen ve antikor temelli ve nükleik asit temelli testleri, çoklu ve “Panfungal” PZR yöntemleri de kullanılır.

Blastomikoz Belirtileri

Organdan organa değişkenlik gösterse de başlıca belirtileri şunlardır: Ateş, titreme, baş ve göğüs ağrısı, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük veya nefes darlığı ile karakterizedir.

Aynı zamanda Blastomikozlu bireylerde derinin tutulumu çok yaygındır. Siğil benzeri, irin dolu küçük kabarık lezyonlar yaygındır. Bazı olgularda mor renkli ve mantar sporu içeren dev hücreler görülür.

Blastomikoz Tedavisi

Blastomikoz, antifungal ilaçlarla tedavi edilebilir. Enfeksiyonun ciddiyetine ve kişinin bağışıklık durumuna bağlı olarak tedavi süresi altı aydan bir yıla kadar değişebilir. Hastalık; başta Kuzey Amerika olmak üzere Kanada, Hindistan ve Afrika gibi ülkelerde görülmektedir.

Blastomikozun raporlanabilir olduğu eyaletlerde her yıl 100.000 kişi başına yaklaşık 1 ila 2 vaka rapor edilmektedir. Bu sene Nisan ayında, bir kağıt fabrikasıyla bağlantılı 19 doğrulanmış vaka ve 74 olası blastomikoz vakası bildirildi.

Bu bireylerin semptomları, Ocak ve Şubat aylarında başladı ve ilk testler; hastalıklarının Blastomyces cinsindeki bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyon olan blastomikoz olabileceğini öne sürdü.

Bu kişiler hastalığın semptomlarını gösterdi ve klinik örnekleri laboratuvarda kültürlendiğinde Blastomyces mantarı gelişti. CDC, Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) ve Michigan Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı’ndan (MDHHS) salgın araştırmacıları; doğrulanan bu vakalara ek olarak 74 olası vakayı da tespit etti. Blastomikoz semptomları gösteren ve kanlarında antijen (tanımlanabilir mantar parçaları) veya mantara tutunan bağışıklık molekülleri olan antikorlar açısından pozitif test sonucu çıkan kişiler anlamına geliyor. 

Escanaba Billerud Kağıt Fabrikası Operasyon Başkan Yardımcısı Brian Peterson; enfeksiyonun kaynağı belirlenmemiş olsa da bu konuyu çok ciddiye almaya devam ediyoruz, sağlık ve hükümet yetkililerinin tavsiyelerini takip ediyoruz ve etkilenecek herkesin sağlığını, güvenliğini korumak için çok sayıda adım uyguluyoruz şeklinde ifadeler kullandı.


Kaynak
Chapman SW, Bradsher RW Jr, Campbell GD Jr, Pappas PG, Kauffman CA. Practice guidelines for the management of patients with blastomycosis. Infectious Diseases Society of America. Clin Infect Dis 2000;30(4): 679-83.
Gülmez D, FLORA 2021;26(1):34-49
https://www.haberkaos.com/blastomikoz-nedir-belirtileri-nedenleri-teshisi-tedavisi
www.livescience.com

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top