Rujun Kimyası

Kozmetikte en çok tercih edilen ürünlerden biridir ruj. Tarihine baktığımızda Antik Mezopotamyalı kadınlar, büyük ihtimalle ruju icat eden ve kullanan ilk kişilerdi. Yarı değerli mücevherleri öğüterek dudaklarını boyamak için bunları kullandılar. Antik Mısırlılar, karıştırdıkları çeşitli bitki ve hayvan yağlarını kızıl kurşun ve demir oksitle renklendirip dudaklarına sürdüler.

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in, ruj dışındaki tüm kozmetik ürünlerinin kullanımını sınırladığını ve rujun morali artırdığını söylediğini biliyor muydunuz?

Bizler için her zaman bu kadar önem taşıyan rujların üretimi için çeşitli kimyasallar gereklidir. Bu bileşenler seçilirken, istenen renk, parlaklık ve silinmezlik sağlanmak için dikkatlice düşünülmüştür. Tek bir ruj birkaç yüz farklı kimyasal bileşik içerecektir, ancak dahil edilmesi gerekli olan birkaç madde ve bileşik vardır. Genellikle ruj bileşiminin büyük bölümünü bal mumu ve yağlar oluşturur. Mum, rujun yapısını ve parlaklığını veren şeydir ve bu yüzden çok önemlidir. Bal mumu, yaklaşık 300 farklı kimyasal bileşikten oluşur; ana bileşikler, bileşimin yaklaşık %70’ini oluşturan esterlerdir. Bileşiklerin kalan %30’u organik asitler ve hidrokarbonları içerir.

Kullandığımız rujlar eriyip aksaydı pek de işe yaramazdı sanırım işte bu yüzden kullanılan diğer bir bal mumu türü, yaklaşık 87˚C’de bilinen en yüksek erime noktasına sahip olan Brezilya Carnauba Palmiyesinden elde edilen Carnauba mumudur.

Kimyagerler ruja çeşitli başka bileşenler de eklerler. Örneğin zeytinyağı gibi dudak derisini yumuşatan ve parlaklık kazandıran yağlar, renkleri ve kokuları sağlayan ardından diğer kimyasalların kötü kokusunu örten pigmentler ve boyalar.

Bazı rujlar, acı biberlerdeki acılığın nedeni olan kapsaisin bileşiğini bile içerir. Bu bileşiğin varlığı, küçük bir cilt tahrişine neden olur ve bu durum da dudağın dolgun görünmesini sağlar.

Kapsaisinin kimyasal yapısı

Fakat sanırım en şaşırtıcı olanı kırmızı rujdaki yaygın bir pigment olan, bir böceğin kaynatılmasından elde edilen karmin kırmızısıdır!

Karminik asidin kimyasal yapısı

Artık rujdaki önemli kimyasalları bildiğimize göre, dudaklarımıza ruj sürmenin gerçekten güvenli olup olmadığını soruyor olabiliriz. Genel olarak güvenlidir. Kanada hükümeti, kozmetikte kullanılması güvenli olmayan içeriklerin bir Kozmetik Bileşenleri Listesini tutmaktadır. Ayrıca kozmetik ürünler kapsamlı bir şekilde test edilmektedir. Fakat satılan her ruju alıp kullanmak tabi ki doğru ve güvenilir değildir. Bu yüzden güvenilirliği onaylanan rujları kullanmakta fayda var. Şimdi ruju daha iyi tanıdığımıza göre hangi renk ruj sürmeliyim diye düşünmeye devam edebiliriz!

Kaynaklar
1. Woodliffe, J. (2021). The Chemistry of Lipstick. 9 Mart 2021, https://letstalkscience.ca/educational-resources/stem-in-context/chemistry-lipstick
2. Cosmetic Chemistry – The Compounds in Red Lipstick. (2021). 9 Mart 2021, http://www.compoundchem.com/2014/08/18/lipstick/

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top