Biomarker, bios (hayat) + marker (gösterge)
Yunanca + İngilizce
Biomarker, Yunanca Bios (hayat) ve İngilizce marker (gösterge) kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuştur ve “biyolojik gösterge” anlamına gelir. Normal biyolojik süreçler, patolojik süreçler veya terapötik (tedavi edici) bir işleme karşı farmakolojik cevabın göstergesi olabilen, objektif olarak ölçülüp değerlendirilmesi yapılabilen özelliğe “biomarker (biyobelirteç) ” denir.
Biomarkerlar, bir organizmanın sağlık durumunu, maruz kaldığı çevresel faktörleri veya bir hastalığı teşhis ve prognoz etmek (Hastalığın seyrini ve ne kadar süre devam edeceğini tahmin etmek) için kullanılır. Örneğin, kan şekeri seviyesi diyabetin bir biomarkerı olabilir, kandaki kolesterol seviyesi ise kalp hastalığı riskinin bir belirteci olarak kabul edilir.
Biomarkerlar, genellikle laboratuvar testlerinde, görüntüleme tekniklerinde veya moleküler biyoloji tekniklerinde kullanılır. Bilim insanları, yeni biomarkerların keşfi ve karakterizasyonu için sürekli olarak araştırma yapmaktadırlar.
Biyomedikal Alanında Biomarker (Biyobelirteçler);
Biyomedikal bağlamlarda, bir biyobelirteç veya biyolojik belirteç, bazı biyolojik durum veya durumların ölçülebilir bir göstergesidir. Biyobelirteçler genellikle normal biyolojik süreçleri, patojenik süreçleri veya terapötik (tedavi edici) bir müdahaleye farmakolojik yanıtları incelemek için kan, idrar veya yumuşak dokular kullanılarak ölçülür ve değerlendirilir.
Tıp Alanında Biomarker (Biyobelirteçler);
Tıp alanında kullanılan biyobelirteçler, klinik uygulamalarına göre kategorize edilmiş nispeten yeni bir klinik araç setinin bir parçasıdır. Dört ana sınıf moleküler, fizyolojik, histolojik ve radyografik biyobelirteçlerdir. Dört tip biyobelirtecin tümü tedavi kararlarının daraltılmasında veya yönlendirilmesinde klinik bir role sahiptir ve öngörücü, prognostik (hastalığın seyrini ve ne kadar süre devam edeceğini tahmin etmek) veya tanısal olmanın bir alt kategorizasyonunu takip etmektedir.
Daha fazlası için Moletik Sözlük’ü takip etmeyi unutmayın!
#biomarker #biyobelirteç #biyolojik belirteç #biyomedikal #tıp
Kaynakça: Biyobelirteç – Vikipedi (wikipedia.org)
Biyobelirteç (tıp) – Vikipedi (wikipedia.org)