Google’ın Yeni Yapay Zekası CoDoC, Doktorlar İçin Yapay Zekayla Yapılan Teşhislerde Güvenilirliğini Kontrol Ediyor

Google tarafından geliştirilen yeni bir yapay zeka sistemi, tıbbi teşhislerle ilgili yapay zeka temelli kararlara ne zaman güvenileceğine ve ikinci bir görüş için bir doktora başvurulması gerektiğine karar verebiliyor. Google, tıbbi tarama verilerinin analiz verimliliğini %66 oranında azaltarak iş yükünü düşürebildiğini ve aynı zamanda doğruluğunu koruyabildiğini iddia ediyor. Yine de sistem henüz gerçek klinik bir ortamda test edilmemiş.

Sistem, “Tamamlayıcılık Odaklı Klinik İş Akışı” (CoDoC) adı verilen bir yapıya sahip ve öngörücü yapay zekanın kendi sınırlarını tanımasına yardımcı oluyor. Böylece, güvenilir cevaplar olmadığı takdirde gelişmiş yapay zeka araçlarının bazen doğru olmayan bilgiler üretme sorunlarından kaçınılmış oluyor. CoDoC’un temel amacı, yapay zekanın inanılır bir çözüme sahip olmadığı sorular için tahmini yanıtlar sağlamaktan kaçınarak karar verme sürecini geliştirmektir.

Var olan yapay zeka sistemleriyle birlikte çalışacak şekilde tasarlanan CoDoC, genellikle göğüs röntgenleri veya mammogram gibi tıbbi görüntüleri yorumlamak için kullanılan mevcut yapay zeka sistemlerine yardımcı olacak şekilde çalışıyor. Örneğin, bir öngörücü yapay zeka aracı, bir mammogramı analiz ederken CoDoC, aracın algılanan güveninin teşhis için yeterince güçlü olup olmadığını veya belirsizlik durumunda insan müdahalesinin gerekip gerekmediğini değerlendiriyor. Bu şekilde CoDoC, tıbbi uzmanların bilinçli kararlar vermeleri için gerekli rehberliği sağlayan güvenilir ve kapsamlı bir destek sistemi olarak işlev görüyor. Gelişmiş algoritmaları ve tıbbi görüntülerin kapsamlı anlayışıyla CoDoC, hastaların teşhis ve tedavisinde doğruluğu ve verimliliği artırarak sağlık sektörünü devrim yapma potansiyeline sahip.

Uygulama alanı radyolojiden patolojiye kadar çeşitli tıbbi uzmanlık alanlarını kapsayarak sağlık hizmeti sağlayıcılara tavsiye bilgiler ve öneriler sunuyor. Yapay zekanın gücünden faydalanarak CoDoC, yalnızca mevcut yapay zeka sistemlerinin yeteneklerini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda insan uzmanlığını da destekleyerek nihayetinde hastaların daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlıyor. Teknoloji ilerledikçe, CoDoC da gelişmeye ve uyarlanmaya devam ederek tıbbi inovasyonun sağlık hizmetlerinin geleceğini şekillendirmede hayati bir rol oynayacak.

Google Research ve Google DeepMind’ın geliştiricileri tarafından tamamen hipotetik (varsayıma dayalı) bir testte gerçekleştirilen deneyde, 2014 yılında satın adlıkları İngiltere merkezli bir yapay zeka laboratuvarı tarafından geliştirilen CoDoC olağanüstü bir başarı sergiledi. Sonuçlara göre Mammogramların yanlış pozitif yorumlarının sayısında dikkat çekici bir şekilde %25’lik bir azalma sağlanmış durumda. Bu dikkate değer ilerleme, çığır açan teknolojinin tıbbi teşhisleri geliştirmedeki muazzam potansiyelini ve gereksiz müdahaleleri önlemedeki önemini göstermektedir.

Ayrıca CoDoC’un mammogramları etkili bir şekilde analiz etme yeteneği, meme kanserini erken tespit edebilmeyi kolaylaştırma vaadi taşıyor ve nihayetinde insanların hayatını koruma ve en iyi sağlık sonuçlarını destekleme konusunda kritik bir rol oynayacak. Yapay zekanın hayatımıza dört koldan sarıldığı bu günlerde, sağlık sektöründe de bu tarz gelişmeleri görüyor olmak şaşırtıcı olmasa da tartışmalara açık yeni bir konunun kapısını ardına kadar aralıyor. Peki siz bilgisayar tarafından size teşhis konulmasına ne dersiniz? Yorumlarda fikirlerinizi paylaşın.

Benzer içerikler için bizi takip edin!


Kaynak
https://www.newscientist.com/article/2382756-google-ai-helps-doctors-decide-whether-to-trust-diagnoses-made-by-ai/

+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top