Güzel veya Çirkin Su Kristali Yaratmanın Sahte Bilimi!

Japon bilim insanı Masaru Emoto yıllar önce su kristalleriyle ilgili bir deney gerçekleştirmiştir. Deneyde direkt olarak suya söylenen duygu içeren kelimelerin ve düşüncelerin, değişik tarzdaki müziklerin, güzel manzaralı fotoğrafların veya küfür, nefret dolu sözlerin kağıda yazılıp içinde su bulunan kavanoza yapıştırılmasının suyu nasıl etkilediği ile ilgilenilmiştir. Masaru Emoto, duyguları ifade eden kelimelerin suyun donma sürecinde oluşan su kristali şekillerini değiştirebileceğini ve duyguya göre kristallerin “güzel” veya “çirkin” şekiller alabileceğini savunmuştur.

Emoto, sıkça vurguladığı bilim insanı olmadığını iddia etmesine rağmen, suyla ilgili yazdığı kitaplar ve ticari bir ürün olan “Indigo Water” ile elde ettiği gelirler popülerlik kazanmış aynı zamanda eleştirilere yol açmıştır. Emoto’nun kitapları ve ticari ürünleri, suyun ve bilincin etkileşimini anlatan teorileri üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak, Emoto’nun bilim dünyasında kabul gören metodolojiye ve doğrulanabilir kanıtlara dayanmayan iddiaları, bilim insanları ve eleştirmenler tarafından sıklıkla sorgulanmıştır. Hadi gelin bu sahte bilime bir göz atalım değerli Moletik okurları.

Güzel ve Çirkin Sözler

Emoto, olumlu duygusal içeriğe sahip kelimelerin güzel kristaller oluşturduğunu, olumsuz duygusal içeriğe sahip kelimelerin ise çirkin kristaller oluşturduğunu iddia etmektedir. Örneğin; “barış, aşk, teşekkür ederim…” gibi olumlama ifadeleri söylenen sular sonrasında dondurulduğunda oldukça güzel şekilli kristaller oluştuğunu, “seni öldüreceğim, seni aptal…” gibi olumsuz ifadeleri söylenen suların kristallerinde ise şekilsiz, biçimsiz ve korkutucu bir biçime büründüklerini söylemektedir.

Klasik ve Metal Müzik

İki hoparlör arasına konulan içi su dolu cam bir kaba “Mozart Sol Minör 40. Senfoni” gibi klasik müzikler ve ağır metal şarkıları dinletmiş olan Emoto, sonrasında ise bu suları dondurup kristalize şekilleri incelemiştir. Klasik müzikte güzel şekilli kristaller oluşurken ağır metal müziklerinde kristaller oluşmadığını iddia etmiştir.

Olumlu ve Olumsuz Kelimeler

Olumlu ve olumsuz kelimeleri su kavanozlarının üzerine bantlayarak “sevgi” ve “minnettarlık” gibi kelimeler, mükemmel kristaller oluşturduğunu; ancak “aptal” ve “salak” gibi olumsuz kelimelerin, kristal oluşturmadığını veya düzensiz kristaller oluşturduğunu iddia etmiştir.

Fotoğraflar

Suya farklı tür resimler de göstererek çeşitli kristaller oluştuğunu iddia etmiştir. Örneğin, içi su dolu kavanozların altına koymuş olduğu “balık veya doğa” resimlerinin güzel kristaller ve “korkutucu” resimlerin ise çirkin kristaller oluştuğunu söylemiştir. Hatta kristallerin bu resimlere de benzediğini iddia etmiştir. Örnek olarak bir yunus grubunun resmini suya göstermiş ve kristalin ortasında yunusa benzer bir şeklin ortaya çıktığını söylemiştir. Aynı şekilde kavanozun üstüne kalp resmi koymuş ve kalp şeklinde kristal oluştuğunu söylemiştir.

Bunlara ek olarak, pirinci su içinde koymuş olumlu duygusal içeriğe sahip kelimelerin metabolik bir süreci tetiklediğini, olumsuz duygusal içeriğe sahip olanların ise çürümeyi teşvik ettiğini iddia etmiştir. Bu deneyler eleştirilmiş ve bazı bilim insanları bu iddialara şiddetle karşı çıkmıştır.

Emoto “Suyun Gizli Mesajı” adlı kitabında bu deneylerini anlatmıştır. Duyguları anlatan kelimelerin cansız bir madde, bir molekül üzerinde bu şekilde etkiler yaratması tamamen bilim dışı olarak kabul edilmektedir. Kendisi bir bilim insanı bile değilken, Emoto da bilim insanı olmadığını vurgulamaktadır. bu şekilde iddialarda bulunması ve kitabının popüler kültür altında ciddi satışlara ulaşması popüler bilimi de beraberinde sürüklemiştir. Üstü kapalı anlatımlar yapmış olduğu makalesinin bilim insanları tarafından incelemesi sonrasında ciddi eksiklikler görmüşlerdir. Emoto’nun çalışmaları günümüzde bilimsel olmayan yöntemlerle yapılmış ve diğer bilim insanları tarafından yapılan denemeler Emoto’nun bulgularını doğrulamamıştır. Bunun yerine, sonuçların tesadüfi olduğunu gösteren birkaç farklı araştırma bulunmaktadır.

Deneylerin Tekrar Edilmesi

2006 yılında Emoto’nun da ortak yazar olarak içinde bulunduğu “Explore” adlı bir dergide “Double-Blind Test of the Effects of Distant Intention on Water Crystal Formation” başlıklı bir makale yayımlanmıştır. Kasıtlı olarak “işlem görmüş” suyun, o sudan oluşan buz kristallerini etkileyebileceği hipotezi, çift kör koşullar altında pilot teste tabi tutulmuştur. Tokyo’da yaklaşık 2.000 kişilik bir grup, Kaliforniya’da elektromanyetik olarak korunan bir odada bulunan su örneklerine yönelik olumlu niyetlere odaklanmıştır. Bu grup, kontrol grubu olarak farklı bir yere yerleştirilen benzer su numunelerinden habersizdi. Her iki su numunesinden oluşan buz kristalleri bir analist tarafından kör bir şekilde tanımlanmış, fotoğraflanmış ve ortaya çıkan görüntüler, estetik çekicilik açısından 100 bağımsız jüri tarafından körü körüne değerlendirilmiştir. Sonuçlar, arıtılmış sudaki kristallere estetik çekicilik açısından kontrol suyundakilere göre daha yüksek puanlar verildiğini göstermiştir. Fakat bu deneyden daha güvenilir olan “üçlü-kör” deneyi ile bir kez daha test edilmiştir.

Bu deneyde Emoto’nun 1.900’den fazla takipçisi, üç gün boyunca birinci konumda bulunan kasadaki su şişelerine olumlu ifadeler, iyi düşünceler ve güzel sözler yönlendirilmiştir. Diğer iki konumda bulunan kasadaki su şişelerine ise kimse herhangi bir olumlama düşüncesi veya güzel sözler yönlendirmemiştir. Daha sonra su dondurularak iki farklı kontrol seti ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda hem “güzel” hem de “güzel olmayan” kristaller arasında gözle görünür bir fark çıkmamıştır. 0’dan 6’ya kadar bir puanlama sisteminde ise 6 en güzel, 0 ise en kötü olarak değerlendirilmiştir. Olumlu düşünceler gönderilen suların kristalleri 1,5 puan alırken hiçbir düşünce gönderilmeyen sulardaki kristaller 1,7 puan almıştır. Yani güzel kristaller veya çirkin kristaller arasında önemli bir farka rastlanmamıştır aksine olumlu düşünceler gönderilen kristaller daha düşük puan almıştır.

Bilimi Popüler Kültür ile Ticarileştirmek

Emoto’nun yazdığı “Suyun Gerçek Gücü”, “Suyun Gizli Gücü” ve “Sudaki Gizli Mesajlar” kitapları popüler bir akım haline gelmiş ve kitapların satışlarından para bile kazanmaya başlamıştı. Bilim dışı olan bu kitapların gerçeklikten tamamen uzak bir anlatımı bilim insanları tarafından eleştirilmiştir. “Bilim pazarlığı” yaptığı ve bilimi bu şekilde çarpıtarak aktardığı için Emoto’yu suçlamışlardır. Günümüzde hala kitaplarının satışı büyük ilgi görüyor ve insanlar çeşitli platformlarda hem kitapları hem de kendisinin “geometrik olarak mükemmel bir su” olarak iddia ettiği “Indigo Water” adında bir ürünü satın alıyorlar. Aşağıdaki görsellerde bu ürünlerin ilginç derecede pahalı olduğunu görebilirsiniz.

Emoto’nun İtirafı

Sıklıkla bilim adamı olmadığını kendisi de ifade etmeyi seven Emoto deneylerinde suyu dondurmuş ve oluşan kristallere mikroskopla bakmış, daha sonra da çektiği pek çok resim arasından kendi teorisi ile uyumlu olan en güzel ve en çirkin resimleri aralarından seçerek kitaplar yazmıştır. Yani aslında beğenmediği pek çok resmi elediğini kendisi de açıkça söylüyor.

Özet

Sonuç olarak Emoto’nun yapmış olduğu sözde bilimsel bir çalışma popüler kültür haline gelmiş ve insanlar kendilerine göre inanarak bu akımı başlatmış, günümüze kadar sürdürmüşlerdir. Su molekülleri titreşimlerden, ortam sıcaklığı ve soğukluğundan etkilenirler. Sıvı formda su molekülleri aynı yapıya sahiptir. Ancak su donduğunda, kristalleşir ve her bir kristal, bulunduğu konum, sıcaklık ve basınç gibi çeşitli fiziksel koşullara bağlı olarak farklı şekiller alabilir. Sıcaklık arttığında ise oluşan kristaller eriyerek eski sıvı formlarına dönüşürler. Suya bir fotoğraf göstermek, yazı okutmak, olumlu cümleler söylemek veya müzik dinleterek güzel veya çirkin kristallerin oluşacağı anlamına kesinlikle gelmez.

Bilimle kalın değerli Moletik okurları, hurafelerle değil…

Kaynak
Radin, D., Hayssen, G., Emoto, M., & Kizu, T. (2006). Double-blind test of the effects of distant intention on water crystal formation. Explore, 2(5), 408-411.
Emoto, M. (2004). Healing with water. The journal of alternative & complementary Medicine10(1), 19-21.
Emoto, M. (2011). The hidden messages in water. Simon and Schuster.
Kiesling, Stephen. (2015). Latest Message from Water: Is Dr. Emoto a Spiritual Madoff?, The Free Library. https://www.thefreelibrary.com/Latest+Message+from+Water:+Is+Dr.+Emoto+a+Spiritual+Madoff%3F-a0206951893 .
https://masaru-emoto.net/message/
https://masaru-emoto.net/en/hado/

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top