Hayvan Aksanları: Hayvanların İnsanlardaki Gibi Aksanları Var mı?

Araştırmalar, bazı hayvanların dillerinin inceliklerini etraflarındakileri kopyalayarak öğrendiklerini göstermiştir. Bu, farklı bölgesel şarkılardan farklı “aksanlara” kadar değişebilir. Londra Üniversitesi’nde hayvan aksanları üzerine 2012 yılında yapılmış bir araştırma, bir grup keçinin melemelerini diğer keçilerinkine uyacak şekilde uyarladığını buldu. Ancak, bunun gibi bulgular nadirdir.

Bazı hayvanların iletişimi tamamen doğuştan programlıdır. Örneğin, bir güve farklı bir çiftleşme feromonu üretmeyi öğrenemez. Ancak daha karmaşık iletişime sahip hayvanlar, genellikle dilin inceliklerini çevrelerindekileri taklit ederek öğrenirler.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Moletik'te reklamları gizleyecek ücretli bir abonelik sistemi olsa satın alır mıydınız?
Aylık olarak satın alınabilecek, uygun fiyatlı, reklamları gizleyen abonelik paketi ile, abonelere özel hazırlanmış özel içerikleri okuma fırsatı sunulmasını ister miydiniz?

1958 yılında, Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, izolasyonda yetiştirilen erkek ispinoz kuşlarının çok daha basit bir şarkı söyleyeceklerini gösterdi. Görünüşe göre tüm tizleri ve süslemeleri diğer ispinoz kuşlarından öğrendiği anlaşılmıştır. Zamanla, aynı türün izole popülasyonları kendi bölgesel şarkılarını geliştirdiler. Prag Üniversitesi’nde 2016’da yapılan bir araştırma, İngiltere’den Yeni Zelanda’ya getirilen sarı kiraz kuşlarının artık bölgelerinde söylenmeyen şarkıları kullandıkları bulundu.

Bir aksan yepyeni bir şarkıdan daha incelikli bir iştir. Ötücü kuş popülasyonlarının değişen çeşitli repertuvarı daha çok farklı ağızlara benzer. Mesaj temelde aynıdır; erkek bir ispinoz eş arıyor. Ancak ifade ediş biçimi farklıdır.

Balinalar ve yunuslar da şarkılarında bir gruptan diğerine farklı tıklama dizileri kullanırlar, ancak burada amaç, eş çekmek değil, üyeliği belirtmektir. Bu, balina seslerini aksanlardan ziyade milli marşlar veya futbol şarkıları gibi yapar.

Bir aksan olarak nitelendirebilmek için, bölgesel olarak farklı bir ses üreten ve daha önce karşılaşmamış olsa bile diğer gruplar tarafından hala anlaşılabilen bir hayvan bulmamız gerekiyor.

2006’da, farklı ülkelerden gelen ineklerin farklı vurgularla möleyebilecekleri bildirilmiştir. Ancak bu aslında Batı İngiltere’deki bir peynir üreticisi için bir reklam hareketiydi. 2012 yılında Londra Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma ise genç keçilerin yeni bir sosyal gruba katıldığında melemelerinin diğer keçilerin melemelerine uyarlandığını göstermiştir. Ancak, bu gibi bulgular son derece nadirdir.

Benzer paylaşımlar için Moletik.com’u ve sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Yorumlarda fikirlerinizi belirtmeyi unutmayın. Siz hayvanların aksanı hakkında ne düşünüyorsunuz?


Kaynak
https://www.sciencefocus.com/nature/animal-accents/

+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top