Kaybolan Denizaltında Oksijen Tükendi! Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

Güncelleme: ABD Sahil Güvenliği, Kayıp Denizaltının ‘Feci bir Patlama’ Yaşadığını ve Gemideki 5 Kişinin de Öldüğünü Açıkladı

Titanik gemisinin batığını görmek üzere yola çıkan Titan denizaltısı kayboldu. Kurtarma çalışmaları için ekipler 250.000 USD’ye (6,2 milyon lira) satılan biletlerle çıktıkları bu yolculukta okyanusta kaybolan 5 kişiyi taşıyan denizaltıyı bulmaya çalışıyor. Kanada’nın Newfoundland adasından hareket eden denizaltı, geçtiğimiz Pazar günü dalış yaparak iletişimini kaybetti. Bu durum üzerine ABD sahil güvenlik ekipleri ve Kanada gemileri kurtarma operasyonunu başlattı. Operasyona uçaklar da katılıyor ve denizin altını dinlemek için özel mikrofonlar yerleştiriliyor. Şamandıralara bağlı mikrofonlar pasif dinleme yaparken, bazıları aktif olarak sonar sinyalleri göndererek yansımaları izliyor ve deniz altındaki nesneleri konumlandırmaya çalışıyor.

VesselFinder adlı web sitesi, denizaltıyı taşıyan yüzey gemisi Polar Prince’in anlık konumunu ve çevredeki diğer gemilerin yerini gerçek zamanlı olarak gösteriyor. Siteden gemiyle ilgili detaylı bilgilere ve yapmış olduğu hareketlere ulaşabilirsiniz.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Moletik'te reklamları gizleyecek ücretli bir abonelik sistemi olsa satın alır mıydınız?
Aylık olarak satın alınabilecek, uygun fiyatlı, reklamları gizleyen abonelik paketi ile, abonelere özel hazırlanmış özel içerikleri okuma fırsatı sunulmasını ister miydiniz?

Kaybolan denizaltının üreticisi OceanGate’in web sitesine göre, bu araç saha araştırmaları, incelemeler, veri toplama, film ve medya üretimi, donanım ve yazılımın derin deniz testleri için kullanılmaktadır. Titan adı verilen 6.7 metre uzunluğundaki denizaltı, 3800 metre derinlikteki Titanik batığına inmeye çalışmakta ve önünde küçük bir izleme penceresi bulunmaktadır.

Titan denizaltısının karbon fiber gövdesi, kompozit titanyumdan yapılmış iki kubbe arasında bağlantı sağlayarak derin deniz basınçlarına dayanabilen bir malzeme kullanıyor. Deniz seviyesinin 3800 metre altında, atmosferik basınçtan yaklaşık 380 kat daha yüksek basınçlara maruz kaldığı biliniyor.

Denizaltının içerisi 670 cm x 280 cm x 250 cm ölçüleriyle son derece dar olmakla beraber, bir pilot ve dört yolcu olmak üzere yalnızca beş kişilik bir mürettebatı alabiliyor. Geminin ön tarafında, şirketin ‘insanlı deniz araçlarında bulunan lombozların en büyüğü’ olduğunu iddia ettiği büyük kubbeli bir lomboz var. Yolcular bu lombozdan etrafı görüyor.

Kaybolan denizaltıda oksijenin bittiği değerlendiriliyor

Denizaltında en fazla 96 saatlik yani 4 gün boyunca yeterli oksijen olduğu düşünülmekteydi. Oksijen seviyesi, yolcuların tüketim hızına bağlı olduğu için bitiş süresi için tam zaman vermek zor. Bunun yanında, ortalama seviyelere göre pazar gülünü suya dalan araçta bugün öğlen saatlerinde tüm oksijenin tükendiği tahmin ediliyor.

Denizaltının içinde şu kişilerin olduğu zannediliyor: 48 yaşındaki Pakistan asıllı İngiliz iş adamı Şehzade Davud ve 19 yaşındaki oğlu Süleyman, 58 yaşındaki yine İngiliz milyarder Hamish Harding, 77 yaşındaki Fransız dalgıç Paul-Henry Nargeolet ve denizaltıyı yapan şirketin CEO’su 61 yaşındaki Stockton Rush.

OceanGate, kaybolan denizaltının geliştirilme biçimiyle alakalı güvenlik endişeleri hakkında daha önce defalarca uyarılmış. Yetkililer, oksijen bitse de aracı bulma görevinde kararlı olduklarını dile getiriyorlar.

Batan denizaltı oyun kolu ile kontrol ediliyordu!

İspanyol gazetesi Marca’nın haberine göre, denizaltının, Logitech tarafından üretilen F710 kablosuz oyun kolu modeli ile kontrol edildiği ortaya çıktı. Bilgisayar oyuncuları için 2010 yılında piyasaya sürülen oyun kolu yaklaşık 820 TL fiyata satılıyor.

Uzman görüşlerine yer verilen haberde, söz konusu kazanın, 13 yıl önce piyasaya sürülen oyun kolundan kaynaklanabileceği bilgisi yer aldı.

Bu olayın nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini korusa da, umuyoruz ki yolcular kurtarılarak hayatlarına kaldıkları yerden devam ederler. Okyanusların büyüklüğü ve bilinmezliğinin yanı sıra, suyun altında kaybolmuş olmanın ve zamanla beraber tükenen kaynaklarla hayatta kalmaya çalışmanın son derece kötü bir durum olduğu ortada. Bu konu hakkında siz neler düşünüyorsunuz?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top