Kelebeklerin Ölüm Dansı

Genellikle Ardahan ve Sakarya ilinde her yıl ağustos ayında gerçekleşen ve 3 gün süren kelebeklerin (“Bir Gün Sineği” ya da “Söğüt Kelebeği” de deniyor.) şehrin ışıkları altında  çiftleşmeleri ve sonrasında topluca ölmeleri adeta bir dans gösterisini andırıyor. Bu güzel olayın sonu güzel bitmediği için olsa gerek “ölüm dansı” olarak anılıyor.

Henüz kelebeklerin neden bu dansı yaptıktan sonra öldüklerinin kesin bir nedeni bilinmemekte. Bölge sakinleri kelebeklerin ölüm dansından sonra havaların soğuduğunu ve bu doğa olayının sonbaharın habercisi olduğunu söylemekte.

Ama dansı açıklamak gerekirse birçok hayvan türünde de olduğu gibi erkekler dişileri etkilemek için çeşitli hareketlerle çiftleşmeye uygun olduklarını göstermek zorundadırlar. Bu yüzden de erkek kelebekler dişileri etkilemek için dans ederler, bu olay geceleri gerçekleştiği için dişilerin onları görebilmeleri adına şehrin ışıklarını seçerler yani anlayacağınız ışıklar onlara sahne olur ve böylece neslini devam ettirebilme umuduyla beyaz küçük erkek kelebekler dişiler için son bir dans gösterisi sergiler ve ardından ölürler.

Kalan dişiler ise yumurtalarını buldukları ağaç ve bitkilere bırakır ve yaşam döngülerini tamamlarlar. Her iki durumda da neslini devam ettirme çabası ardından dünyaya kendilerinden bir anı bırakarak veda ederler aynı olayın biraz farklısını uzun vadede yaşama şansı bulan biz insanlar gibi…


İlk yayınlanma: 03.08.2021
Güncellenme: 18.08.2023

Kaynak

https://tr.411answers.com/a/kelebekler-nasil-cogalir.html

https://www.cnnturk.com/yasam/ardahanda-kelebeklerin-olum-dansi

+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
2
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top