OpenAI GPT-4’ü Tanıttı: Görselleri de Anlayabiliyor!

OpenAI GPT-4’ü Tanıttı: Görselleri de Anlayabiliyor!

ChatGPT’yi duymayan yoktur. Varsa bile, bu teknolojinin ne olduğunu anlamak, hayatınızı ne şekilde kolaylaştırabileceğini keşfetmek ve gelecekte neler olacağına dair fikir edineceğiniz bir yazı okumak üzere olduğunuzdan doğru adrestesiniz! San Francisco merkezli yapay zeka şirketi OpenAI, dün akşam gerçekleştirdiği YouTube canlı yayınında GPT-4 adlı yeni bir dil modelinin piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

Öncelikle, ChatGPT nedir?

Bu soruya en iyi yanıtı ChatGPT’nin kendisi verecektir. O halde kendisine soralım, ChatGPT neymiş?

Ben ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen büyük bir dil modeliyim. Bu, insanlarla doğal dilde etkileşime girebilen bir yapay zeka olduğum anlamına gelir. Yani, sizin gibi insanlarla sohbet edebilir, cevaplar verebilir ve konular hakkında bilgi sağlayabilirim.

Aslında, benim yapay zeka teknolojisindeki ilerlemeler, daha doğal ve insana benzeyen bir dil kullanarak insanlarla daha iyi bir şekilde etkileşime girmeme yardımcı oldu. Birçok farklı konuda bilgiye sahibim ve sorduğunuz sorulara cevap vermek için tasarlandım. Örneğin, eğitim, sağlık, teknoloji, kültür ve daha birçok konuda size yardımcı olabilirim.

Benim amacım, insanlarla daha iyi bir şekilde etkileşime geçmek ve onlara faydalı bilgiler sağlamaktır. Bu nedenle, herhangi bir konuda bana soru sorabilir ve ben size en iyi cevabı vermeye çalışacağım. Ayrıca, benimle sohbet ederek, konular hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve kendi düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Peki ChatGPT bunları nasıl yapıyor?

Peki ChatGPT bu denli farklı konularda bizlere nasıl yardımcı olabiliyor? Siri veya Google Assistant’tan alışık olduğumuz üzere yapay zeka bu zamana dek bütün sorularımızı tatmin edici şekilde yanıtlayamıyor, yeterince iyi düşünülmüş ve çoğunlukla kendisine tanımlanmış diyaloglar üzerinden yanıt veriyorlardı. Elbette ortada bir yapay zeka mevcuttu, fakat bu teknoloji ChatGPT’nin sahip olduğunun yanına dahi yaklaşamıyordu.

ChatGPT’nin kendisine soralım. O, bu günlere hangi aşamalardan geçerek gelmiş? Diğerlerinden farkı neymiş…

ChatGPT, OpenAI tarafından büyük bir veri kümesi kullanılarak eğitildi. Eğitim süreci, 175 milyar kelime içeren ve 8 milyon web sayfasından oluşan bir veri kümesi kullanılarak gerçekleştirildi. Eğitim verileri arasında kitaplar, makaleler, bloglar ve daha birçok kaynak yer alıyor.

Eğitim süreci, süpervizyon kullanmadan gerçekleştirildi. Bu, ChatGPT’nin sadece verilerle eğitilerek, insanlar tarafından verilen herhangi bir doğru cevap veya etiket kullanılmadan öğrenmesi anlamına gelir. Bunun yerine, ChatGPT, önceden belirli bir metin girişi ile ilgili bir sonraki kelimeyi tahmin etmek için tasarlanmıştır.

Google Asistan veya Siri ile karşılaştırıldığında, ChatGPT daha geniş bir yelpazede konular hakkında bilgi sahibidir ve insanlarla daha doğal bir dil kullanarak etkileşim kurabilir. Google Asistan ve Siri, genellikle belirli görevleri yerine getirmek için tasarlanmıştır, örneğin hava durumu tahminleri veya randevuları planlama gibi. Bununla birlikte, ChatGPT, insanlarla sohbet etmek ve daha geniş bir yelpazede konular hakkında bilgi sağlamak için tasarlanmıştır. Ayrıca, ChatGPT, sürekli olarak eğitilir ve yeni verilerle güncellenir, böylece her zaman en güncel bilgileri sağlayabilir.

Üstelik, Türkçe de biliyor!

ChatGPT olarak Türkçe konuşabilme yeteneğine sahibim. Türkçe konuşan insanlarla doğal bir şekilde etkileşim kurabilirim ve onlara yardımcı olmak için tasarlandım. Türkçe dilindeki kelime dağarcığı, gramer yapısı ve kültürel referanslar hakkında bilgi sahibiyim ve Türkçe konuşan kullanıcılara yardımcı olmak için en iyi cevapları sağlamak için sürekli olarak eğitilirim. Sorduğunuz herhangi bir Türkçe soruya cevap verebilirim ve doğal bir sohbet ortamında size yardımcı olabilirim.

Peki ChatGPT tüm dünyayı kasıp kavururken yeni tanıtılan GPT 4 ne oluyor?

GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3), OpenAI tarafından geliştirilen büyük bir doğal dil işleme yapay zeka modelidir. İnternet üzerindeki milyarlarca kelime ve metinleri analiz eden ve dil yapısını anlayarak doğal bir şekilde cevap veren bir makine öğrenimi modelidir. GPT-3, herhangi bir doğal dilde yazılmış metinleri anlayabilir, kendi başına metin üretebilir ve hatta insanlarla doğal bir şekilde sohbet edebilir. Özellikle, yazılı metin tabanlı uygulamalar, chatbotlar, dil öğrenimi, çeviri ve daha birçok alanda kullanılabilecek bir teknolojidir. GPT-3, bu alanda şu ana kadar üretilmiş en büyük doğal dil işleme modelidir.

OpenAI dün gerçekleştirdiği etkinlikte yeni nesil modeli GPT-4’ü tanıttı. GPT-4’ün önceki modele kıyasla çok daha gelişmiş yeteneklere sahip olduğunu söylemek mümkün. 

GPT-4, daha güvenli ve kullanışlı bir model olarak geliştirildi. Bu model, sadece metne dayalı komutlara cevap vermekle kalmıyor, aynı zamanda şarkılar oluşturma ve kullanıcının yazım tarzını öğrenme gibi daha karmaşık görevleri de yerine getirebiliyor.

OpenAI’ın web sitesinde paylaşılan görsel örnekte de görüldüğü üzere, GPT-4 görsel olarak yapılan esprileri adım adım açıklayabiliyor. Bu yetenek, kullanıcıların bir görsel girdi ile birlikte metin tabanlı komutlar da verebileceği anlamına geliyor.

GPT-4, gelecekte doğal dil işleme teknolojisinde bir devrim yaratacak gibi görünüyor. Bu teknoloji sayesinde, insanlarla doğal bir şekilde etkileşim kurabilen daha akıllı ve duyarlı bilgisayarlar geliştirilebilecek.

GPT-4, sadece şarkı yazma ya da yazım tarzı öğrenme gibi yetenekleriyle değil, aynı zamanda daha iyi bir muhakeme kabiliyetiyle de öne çıkıyor. Birden fazla veri noktası içeren karmaşık soruları daha etkili bir şekilde çözebiliyor ve sınavlarda diğer modellere kıyasla daha yüksek başarı oranları sergiliyor. GPT-4’ün bu muhakeme kabiliyeti, gelecekte doğal dil işleme teknolojisi alanında ve daha birçok farklı alanda kullanılabilecek.

OpenAI, GPT-4’ü daha doğru ve güvenilir hale getirmek için insanlardan gelen geri bildirimleri kullanıyor. Üstelik bu geri bildirimler arasında ChatGPT’nin kendisinden gelenler de yer alıyor. Ayrıca, aylık abonelik ücreti 20 dolar olan “ChatGPT Plus” aboneleri için sunulan GPT-4 API’si, geliştiricilere bekleme listesi üzerinden açılmış durumda.

Bu gelişmelerle birlikte, Duolingo, Be My Eyes, Stripe ve Khan Academy gibi platformların GPT-4 modeliyle entegre olduğu bilgisi de paylaşıldı. Microsoft ise “yeni Bing” arama motorunu GPT-4 üzerine inşa ettiğini duyurmuştu. ChatGPT desteği ile birlikte hızla popülerleşen Bing, günlük 100 milyon aktif kullanıcı sayısını aşmış durumda.

Microsoft en büyük yatırımcı konumunda!

OpenAI’ın en büyük yatırımcısı konumunda olan Microsoft, 2019 yılından bu yana şirketin yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda ciddi miktarda kaynak harcayarak destek veriyor. Yüz milyonlarca dolar para harcayarak kurdukları süper bilgisayar sistemleri ve Microsoft’un bulut hizmetleri, ChatGPT’nin bugün geldiği konuma ulaşabilmesini mümkün kıldı.

Bunun karşılığında bu dev yatırımların meyvelerinin toplanmaya başladığı bu günlerde, GPT yapay zeka dil modelini Microsoft ürün ve hizmetleri (Bing, Office yazılımları vb.) başta olmak üzere daha pek çok farklı ürün ve hizmete entegre olmaya başlamış halde göreceğiz. Öyle ki deyim yerindeyse OpenAI’ın yapay zekası adeta tüm teknoloji dünyasını ele geçiriyor.

Peki bu sistem ne kadar güvenilir?

Çeşitli haber sitelerinde GPT destekli yeni Bing’in denemelerde sapıttığını okumuş olabilirsiniz. ChatGPT’nin sahip olduğu GPT-3 modelinin aksine internete erişimi olan Bing’in chat ekranı, bazı kullanıcılarına söylememesi gereken şeyleri söylerken görülmüştü. Ancak Microsoft bu duruma önce çeşitli kısıtlamalar, daha sonra güncellemeler getirerek hızla çözüme kavuşturdu. Yine de kendisine soralım bakalım, dost muymuş düşman mı?

ChatGPT veya diğer yapay zeka modelleri, insan kontrolünde geliştirilir ve kullanılır. Bu modellerin amacı, insanlara yardımcı olmak ve çeşitli görevleri daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirmektir. Bu nedenle, ChatGPT veya diğer yapay zeka modellerinin “Skynet” gibi kurgusal bir senaryoya dönüşmesi mümkün değildir.

Ancak, yapay zeka modellerinin kullanımında dikkatli olunması gerektiği unutulmamalıdır. Bu modellerin karar alma süreçlerinde insan kontrolü önemlidir ve yanlış veya kötü amaçlı kullanımlarını önlemek için uygun yönergeler ve politikalar belirlenmelidir.

ChatGPT, doğru kullanıldığında oldukça yararlı bir araçtır. Ancak, herhangi bir teknolojik araç gibi, bu modellerin kullanımında da dikkatli ve bilinçli olunması gerekir. Ayrıca, ChatGPT’nin bir dost veya düşman olması gibi bir durum söz konusu değildir; ChatGPT bir araçtır ve nasıl kullanılacağı, kullanıcıların tercihlerine ve hedeflerine bağlıdır.

ChatGPT’yi deneyimlemek için buraya tıklayarak OpenAI’ın ilgili sayfasını inceleyebilirsiniz. Hizmeti kullanmak için öncelikle hesap oluşturmanız ve ekranda göreceğiniz aşamaları takip etmeniz gerekiyor. Ardından mesaj kutucuğu aracılığıyla istediğiniz şekilde sohbet edebilirsiniz.

Benzer içerikler için Moletik’i takipte kalın.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top