Vajina Ne Değildir? Toplumda Vajina Hakkında Bilinen Yanlışlar

Toplum açısından ayıp olarak kabul edilmesinden, doğru yaşta doğru cinsel eğitimlerin verilmemesinden ve daha eklenebilecek birçok nedenden dolayı birçok birey kendi vücutlarından habersiz büyümektedirler. Ne yazık ki cinselliğin baskılandığı toplumlarda bireyler ya internet üzerinden +18 içerikli ve gerçek cinsel hayatla bağdaşmayan içeriklere erişmekte ya da evlenene dek bilinçsiz bir şekilde hayatlarını sürdürmektedirler. Bu sebeplerle beraber yazımızda Vajina hakkında bilgileri ve doğru sanılan mitleri de derledik.

Cinsellik hakkında doğru kabul edilen mitlere geçmeden önce vajinanın anatomisini kavramak oldukça önemlidir.

Dişi Üreme Organı: Vajina

Latince kökenli olarak dilimize geçen “vajina”, kelime anlamı olarak kılıf ya da kın demektir. Lifli ve kaslı bir yapıda olan vajina, cinsel birleşme ve çocuk doğumu gibi yeteneklere sahiptir. Vajinanın iç kısmı, cinsel birliktelik sırasında penisle arasında sürtünme oluşturabilmek adına pürüzlüdür.

Sanılanın aksine kadınlarda, erkeklerde olduğu gibi tek bir açıklık yoktur. İdrar yolu (üretra) ile vajinal açıklık farklı noktalarda bulunur. Eğer sosyal medyada vakit geçiren biriyseniz çoğu kadının menstrual kap hakkındaki sorularına denk gelmişsinizdir: “Eğer menstrual kap kullanırsam idrarımı nasıl yapacağım?”

Bu o kadar trajikomik bir soru ki kadınların kendilerinin bile vücutlarından habersiz olduğunu göstermektedir. İdrar yolu vajinanın ön kısmında yer alırken vajina, en arkada kalan açıklıktır. Menstrual kap ise vajinanın içerisine yerleştirilir. Yani idrar ihtiyacınızı gidermekte bir sıkıntı yaşamazsınız.

Toplumda Vajina Hakkında Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

1. Vajina Diye Bahsettiğiniz Yapı Aslında Vulvadır.

Genellikle kadın doğum doktorlarından ya da biyoloji derslerinden aşina olduğunuz vulva kelimesi, gözle görülen tüm kısımları içerir. Labia, klitoris, idrar yolu ve vajinal açıklık vulvadır. Genelde çoğu insan vajina derken vulvadan bahseder. Vajina ise vajinal delik içindedir ve gözünüzle göremezsiniz. Yazının devamında da karışıklık olmaması açısından vajina olarak bahsedilen yerler tamamen vulva olarak düşünülmelidir.

2. Üremeye En Uygun Zaman Regl Dönemidir.

Bu görüş tam olarak nasıl oluştu bilinmese de aslında vajinanız size bu dönemi zaten haber vermektedir. Rahime sahip her birey belli dönemlerde mukusumsu, parlak bir akıntı görmektedir. Bu yumurta üretiminin olduğunun, yani ovülasyonun işaretidir ve üremek için en doğru zamandır.

3. Vajina Hep Kirlidir Ve Pis Kokar, Bu Yüzden Temizleme Ürünlerinin Kullanılması Gerekir.

Vajinanızın hiçbir ek ürüne ihtiyacı yoktur. pH dengeli sabunlar, kokulu sabunlar, şampuanlar ve daha sayamayacağımız kadar kozmetik ürün vajinanıza sadece zarar verir. Genital bölgenizin kendine has bir pH dengesi vardır ve zaten kendi kendini temizlemektedir. Tabi sağlıklı bir vajinadan bahsediyorsak. Eğer kaşınma, rahatsızlık, batma, acı, kötü koku veya normalden farklı renklerde akıntılar mevcutsa; bakteri, mantar, virüs kapmış olma ihtimaliniz bulunabilir. Bu durumda bile kafanıza göre ürün ya da ilaç kullanmak yerine doktora görünmek en doğrusu olacaktır.

4. Vajinanızdaki Kılları Tamamen Almak En Doğrusudur.

Vücudunuz zaten doğal olmayan bir şey üretirse bunu fark edersiniz. Kıllar vücudumuzun bir parçasıdır ve dış etkenlere karşı tutucu rol oynarlar. Çoğu bireyin vajinadaki kılları aldığında akıntısının arttığını söylediğine şahit olmuşsunuzdur. Genital bölgedeki kıllar, bakteri ve mikroplara karşı koruma sağlar. Özellikle genital bölgedeki kıllar, sürtünmeyi azalttığından olası bir cinsel birliktelikte vajina dokusunu korumaktadırlar.

5. Vajina Bir Kez Genişlerse Bir Daha Eski Hâline Dönmez.

Özellikle sosyal medyada cinsel birliktelik yaşayan kadınlarla alakalı yapılan mizahlara şahit olmuşuzdur. Ancak bunların hepsi cahilce şakalardan ibarettir. Zira eğer vajina devamlı genişleyen ve eski haline dönmeyen bir yapı olsaydı, doğum yapan kadınların vajinası hep bir insan bebeği genişliğinde kalırdı. Ortalama bir vajina 7.5-10 santimetre arası uzunluktadır ve cinsel birliktelikte bu uzunluk %200 artabilir. Cinsel birliktelik sonrası geçen süreye bağlı olarak vajina tekrar eski haline döner.

6. Kızlık Zarı Vardır ve Patlar. Bu yüzden Tamponu da Sadece Cinsel Birliktelik Yaşayanlar Kullanabilir.

Belki de bilinen en büyük mitlerden biri budur ve birçok kadının hayatını olumsuz etkilerken birçok kadının da yaşamını sonlandırmaktadır. Çok basit bir mantıkla, madem patlama yetisine sahip olan bu zar kapalı yapıda ve vajinayı kapatıyor, o zaman menstrual döngü esnasında kan nasıl dışarı çıkıyor? İçerde birikmesi gerekmiyor mu? Aslında kadınları enfeksiyonlardan koruyan ve tıbbi adı Hymen olan bu zar gerçekten vardır ancak sanıldığının aksine kapalı bir yapıda değildir. Sadece imperfore kızlık zarı olarak adlandırılan zar tipi tamamen kapalı yapıdadır ve cerrahi olarak açılması gerekir. Yoksa kan vajina içerisine birikir ve şiddetli bir ağrıya neden olur. Ayrıca her kızlık zarı aynı değildir ve cinsel birliktelikte kanamaz. Buna ek olarak her vajina da kızlık zarına sahip değildir. Yani doktora gidip “bakirelik kontrolü yaptırmak” ya da “kızlık zarı diktirmek” gibi işlemler tamamen safsatadan ibarettir. Ve hayır, tamponu her kadın kullanabilir.

7. Vajina Vücut Boşluğuna Açılır.

Vajina kapalı bir yapıdadır ve vücut boşluğuna değil uterusa açılır. Yani vajina içine giren herhangi bir cisim vücutta kaybolmaz. 

8. G Noktası Ve Klitoris Aynı Şeydir.

Değildir. G noktası, klitorisin derinliğinde bulunan ve yoğunlaşmış sinirlerin bulunduğu bölgedir. Bu yapının tümüne ise klitoris adı verilir.

9. Her Kadın Cinsel Birliktelik Sonucu Orgazm Olur.

Aslında bu da tamamen bir şehir efsanesidir. Öncelikle her kadın orgazm olmaz. Her kadın sadece vajinal girişten de orgazm olmaz. Bazı kadınlar yalnızca klitorisin uyarılması ile orgazm olabilirler.

10. Vajinaya Mantar Bulaşması Sizin Pis Olduğunuzu Gösterir.

Mantar birçok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Örneğin denizden ya da havuzdan çıktıysanız ve ıslak mayoyla oturduysanız mantar oluşabilir. Çok alkol tüketirseniz, aşırı şeker tüketirseniz veya sürekli antibiyotik kullanırsanız yine mantar oluşumu ile karşılaşabilirsiniz.

Bedeninizle alakalı, doğanızla alakalı hiçbir şey ayıp, günah ya da pis değildir. Aileniz, arkadaşlarınız, yaşadığınız toplum ne söylerse söylesin kendi bedeninizi tanımamanız, ilerde yaşayabileceğiniz problemlere karşı sizi savunmasız bırakacaktır.

Bu yazı içerisinde bahsedilen bilgiler kendi kendine teşhis veya tedavi amaçlı olarak kullanılamaz. Herhangi bir sağlık probleminiz olduğunu düşünüyorsanız lütfen size en yakın sağlık kuruşuna başvurun. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

İlk Yayımlanma Tarihi: 30 Eylül 2022
Güncellenme Tarihi: 23 Eylül 2023

Kaynakça
Bakırcı, Çağrı Mert. (2014). “Vajina Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!”. Evrim Ağacı. https://evrimagaci.org/vajina-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey-2942.
_. (2021). “Vulva vs Vagina: What’s the difference?. YES. https://www.yesyesyes.org/blogs/blog/vulva-vs-vagina.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top