Çekirgelerden Çevre Dostu Ambalajlar! Geleceğin Plastikleri mi?

Plastik ambalajlar günlük hayatta olmazsa olmazlarımızdandır. Market alışverişlerimizde, gıda ürünlerinde, yemek servislerinde ve daha birçok yerde plastikleri kullanıyoruz. Kullanılan bu plastikler ayrıştırılmadan çöplere, çevreye ve doğaya atılıyor. Petrolden yapılan plastiklerin doğada parçalanması zor olduğu için plastiklerin aşırı kullanımı çevreyi olumsuz etkiliyor. Plastiğin doğada tamamen kaybolması için 100-500 yıl gibi bir süre gerektiği tahmin edilmektedir. Bu nedenle plastiğin çevre ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için gıda ambalajı olarak plastiğin kullanımı yenilebilir filmlerle değiştirilebilir. Bu yazıda çekirge jelatininden yenilebilir filmler üretmek üzerine konuşacağız.

Yenilebilir film, yenilebilir malzemeden yapılmış ince bir tabakadır. Jelatin, kolajen açısından zengin deri ve kemiklerden meydana gelmektedir. Eski hayvan derileri, kemikleri gibi sert ham maddeler için alkali yöntem kullanılır.

Çekirgelerin jelatin olarak kullanılma potansiyeli, çevre dostu paketlemeyi optimize etmek için yenilebilir filmlerin üretiminde başlangıç olacaktır. Ayrıca çekirge jelatini Endonezya’nın doğal kaynakları için uygun kabul ediliyor.

İneklerin ve diğer büyük hayvanların derisinden veya kemiklerinden jelatin elde etmek uzun bir süreç, çok fazla yıkama suyu ve kimyasal madde gerektirir. Ayrıca daha az ekonomiktir. Bundan dolayı çekirgeler alternatif bir jelatin kaynağı olmaktadır. Bunun nedeni çekirgelerin %24,4 gibi yüksek bir protein içeriğine sahip olmasıdır. Çekirgelerde yüksek oranda kolajen (protein kaynağı olarak) bulunmaktadır.

HayvanlarProtein oranları (%)
İnek15
Koyun14,6
Domuz13
Çekirge24,4
Tablo 1: Bazı hayvanlarda protein değerleri.

Hemen hemen her hayvanın iyi oranda sindirilebilir protein değeri vardır ancak çekirgelerin protein içeriği daha yüksektir. Özellikle Acrididae familyasından olan çekirgeler insanlar tarafından yaygın olarak tüketilmektedir.

Çekirge türlerinden biri olan Chorthippus parallelus, %97 oranıyla amino asit, protein sindirilebilirliği ile %69 genel protein içeriğine sahiptir. Çekirgeler dünya çapında yaygın olarak yenmektedir.

Sonuç olarak çekirge jelatini, Sonikasyon Destekli Ekstraksiyon (SON) kullanılarak alkalin yöntemlerle ve HCl kullanılarak asit çökeltilmesiyle ekstrakte edilebilir. Elde edilen jelatin, yüksek çözünürlüğe ve yüksek köpürme özelliklerine sahiptir. Böylelikle çekirge jelatini, yenilebilir filmler ve çevre dostu ambalajlar oluşturma potansiyeline sahiptir.


Kaynak
Qoirinisa S., Arnamalia A., Permata M.E., Ramdani R.N., (2022); Study on Utilization of Grasshoppers Gelatine as Edible Film in Optimizing Environmentally Friendly Packaging.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top