M.Ö 520 yılında hayatını kaybeden Pers Kraliçesinin Lahitinde bulunan ve Paris‘teki Louvre Müzesi‘nde sergilenen inci takısı, tarihte bilinen takı olarak kullanılmış ilk incidir. Peki tarihte asil sınıf dışındaki kişilerin inci takı kullanmalarının yasaklanmasına kadar kararlar aldıran bu değerli taş, doğal süreciyle nasıl meydana geliyor? Bu yazımızda bu konuyu ele alıyoruz;
İnci, denizlerde yaşayan ve yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin üyeleri olan midye ve istiridyelerin, erişkinliğe ulaşmış bireylerinin içinde oluşur. İstiridyeler yaklaşık 3 yaşlarında erişkinliğe ulaşmaktadır. İnci oluşum süreci, aslında istiridyenin bir çeşit kendini koruma mekanizmasının sonucudur.
İstiridyelerin içine kum, toz gibi yabancı maddelerin girmesiyle bu maddelere karşı savunma mekanizması devreye girer ve salgı merkezini uyarır. İstiridye, kendini korumak için içine giren bu yabancı maddeyi sert, katı, güçlü ve parlak yapıdaki sedef mineraliyle sarmaya başlar. Kum veya toz gibi bu yabancı maddeleri çevreleyen sedef benzeri salgı, yine dışarıdan istiridyenin içine giren mikroorganizmalarla birleşir ve zaman içerisinde katman katman inci oluşumu gerçekleşmeye başlar. Daha çok sedef ile kaplanan yabancı madde, en sonunda parlak ve sert bir taşa dönüşür ve bu taşa inci denir. Bu durum yumuşakçanın yaşamında bir değişiklik oluşturmaz.
İncinin oluşma süreci uzun olduğu kadar müdahelesiz ve kendi kendine gerçekleşmesi gereken bir süreç olduğundan oluşan incinin değerini artıran bir durum. Çünkü inci oluşurken istiridyenin dışarıdan bir saldırıya uğramaması ya da bu gibi durumlardan korunabilmesi gerekiyor. Ancak istiridyelerin özel olarak korunması yapay bir müdahale sayılabileceğinden incinin değerini düşüren bir faktör olarak göze çarpıyor.
Bu koşullar altında bir incinin oluşum hikayesi 2 – 8 sene kadar sürüyor. Oluşumu tamamlanan incilerin bulunduğu yumuşakçalar, dalgıçlar tarafından özel teknikler kullanılarak su altından toplanıyor.
Aşağıdaki Instagram gönderimizde bir istiridye içerisindeki incilerin nasıl çıkartıldığı gösterilmekte;
Videoyu görüntüleyemiyorsanız lütfen buraya tıklayın.
İnciler tuzlu veya tatlı sularda oluşabilmektedir. Ancak tuzlu su incilerinin şekilleri daha yuvarlaktır ve daha kaliteli bir sedef dokusuna sahiptir. Tatlı su incilerinin şekilleri normal şartlarda çok küresel olmamasına rağmen, geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde tatlı su incilerinin de yuvarlaklaştırılması sağlanmıştır.
Şu ana kadar siyah, pembe ve beyaz renklerde doğal inciler toplanmıştır. Ancak bunların en değerlisi, daha az bulunduğundan dolayı siyah incidir. En yaygın olan doğal inci rengi ise sedeftir.
Ekonomik olarak daha erişilebilir kılmak adına doğal inciyle alakası olmayan ancak görünümleri benzeyen imitasyon incilerin üretimi de yapılmaktadır. Bu yapay inciler çoğunlukla bir cam boncuğun, balık pullarından oluşan bir solüsyona batırılmasıyla elde edilmektedir.
Buna benzer daha çok içerik için Moletik’i takip etmeye devam edin! Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere 🙂
Kaynaklar
Çok yararlı bir yazı olmuş
Teşekkürler!