Ekzojen Antijeninin Hücre İçine Alınması

Antijenler immün yanıtı başlatmada görevli olan moleküllerdir. (1) Ekzojen antijenleri vücudumuza dışardan giren antijen türleridir örneğin soluma veya enfeksiyon yoluyla. Ekzojen antijenleri endositoz veya fagositoz yolları ile APC’lere (antijen sunan hücre) alınır.

Görsel 1 APC’ler ve T hücreleri arasındaki hücresel etkileşimler.

MHC molekülleri antijen sunan hücrenin yüzeyine ulaşmadan önce peptidlere bağlanır ve iki sınıfı vardır. Ekzojen antijenlerinde MHC sınıf II rol alır. (2)

Spesifik antikor oluşumuna kadar geçen süreçte neler gerçekleşir?

Vücudumuza giren antijeni fagosite eden APC’ler antijeni işler ve yüzeylerindeki MHC-II molekülleri ile komşu lenf bezindeki CD4+ yardımcı T hücrelerine sunarlar.

Böylece aktive olmuş T hücreleri, antijenin bulunduğu bölgede MHC-II molekülleri aracılığıyla ekprese edilen makrofajlar ve B hücrelerine yardımda bulunurlar.

Görsel 2 MHC-II ile kısıtlı Ekzojen antijen sunum yolağı.

Antijeni sunmuş olan makrofaj ise CD4+ yardımcı T hücresi, antijeni fagosite etmesi için içi daha etkin hale gelir, B hücresi ise antikor üretmesi için uyarır.  (3)

MHC sınıf II moleküllerinin alfa ve beta zincirleri sabit bir zincirde beraber sentezlenmektedir. ER’de birleşirler. Endozoma ulaşmak için ise Golgi ve Trans-golgi cisimciğine taşınırlar. Burada sabit zincir sindirilir, eksojen proteinin peptit fragmentleri MHC sınıf II molekülleri ile etkileşime girer. Bunun sonucunda ise hücre yüzeyine taşınır.  (4)

İlk yayınlanma: 1 Mart 2021
Güncellenme: 15 Mayıs 2024

Kaynak

  1. EFE İRİS, F. (2008). Antigen and Antigen Presentation. Turkiye Klinikleri, 1(2), 14-8.
  2. Antigen Presentation – American Society for Radiation Oncology (ASTRO) – American Society for Radiation Oncology (ASTRO). (2020). Retrieved from https://www.astro.org/Patient-Care-and-Research/Research/Professional-Development/Research-Primers/Antigen-Presentation
  3. Yalçın, B. (2013). Major doku uygunluk kompleksi (MHC) molekülleri: genel özellikleri ve hastalıklarla ilişkisi. TURKDERM, 47(1), 12-17. doi: 10.4274/turkderm.47.s2
  4. ANTİJEN YANITI: İŞLEME VE SUNUM MHC KISITLAMASI VE TİMUSUN ROL. (2020). Retrieved from https://www.microbiologybook.org/Turkish-immunol/immunolchapter11turk.htm

Görsel Kaynakça

  1. Immunology Guidebook, 2004, Pages 267-276
  2. www.microbiologybook.org/Turkishimmunol/immunolchapter11turk
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top