Big Bang Start-Up Challenge’ın Kazanan Girişimi From Your Eyes, Görme Engelli Kullanıcılara Görsel Betimleme Hizmeti Sunuyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek tarafından düzenlenen Big Bang Start-Up Challenge, her yıl farklı girişimlerin proje ve ürünlerini tanıtarak yatırımcılardan büyük miktarlarda yatırım aldığı bir program olma özelliği taşıyor. Bu yıl da 7 – 8 Aralık’ta Uniq İstanbul’da gerçekleştirilen etkinlikte 71 start-up, ihtiyaç duydukları yatırımı almak umuduyla sunumlarını gerçekleştirdi.

Bu girişimler arasında, etkinliği izlediğim süre boyunca en çok dikkatimi çeken ve ödül ekranında birinci olmayı başaran girişim From Your Eyes, görme engelli ve görme yetersizliğinden etkilenen kullanıcılara hızlı ve detaylı görüntü betimleme hizmeti sunuyor.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Moletik'te reklamları gizleyecek ücretli bir abonelik sistemi olsa satın alır mıydınız?
Aylık olarak satın alınabilecek, uygun fiyatlı, reklamları gizleyen abonelik paketi ile, abonelere özel hazırlanmış özel içerikleri okuma fırsatı sunulmasını ister miydiniz?

From Your Eyes’ın kurucusu Zülal Tannur, sunumunda doğuştan görme yetersizliği yaşadığını ve zamanla bu yetisinin tamamen kaybolduğunu ifade ediyor. Biyolojik olarak kaybettiği görme eylemini teknolojiyle doldurmak için çeşitli uygulamalar kullanan Tannur, istediği performansı alamadığı için ekibiyle birlikte bu girişimi kurmaya karar vermiş. Ayrıca Microsoft’un 2020 engelleri aşan kadın lideri olduğu bilgisini de bizlerle paylaşıyor.

Kullanıcılar, From Your Eyes adıyla sunulan mobil uygulama aracılığıyla hakkında bilgi almak istedikleri alanın anlık olarak bir fotoğrafını çekiyor veya galerilerinde mevcut olan bir görseli uygulamaya yüklüyor. Yapay zeka yardımıyla işlenen görüntüler, hızlı bir şekilde görme engelli kullanıcılar için detaylı betimleme bilgisi oluşturuyor. Kullanıcılar, sonuç olarak gelen bilgiyi yeterli bulmaması durumunda uygulama topluluğundaki gönüllü kişilerin düzenleme ve iyileştirmeler yapması amacıyla istekte bulunabiliyor. Böylece gönüllü kişiler görsel ve taslak bilgiyi karşılaştırılarak gerekli düzenlemelerde ve iyileştirmelerde bulunuyor. Geliştirilen uygulama Android ve iOS üzerinde çalışıyor.

Firma, web sitesinde teknolojisi için şu bilgilere yer veriyor: “Makine öğrenmesi sayesinde taslaklar üzerinde gönüllülerin yaptığı iyileştirmelerle kullanıcılara iletilen ilk betimlemelerdeki verimi arttırmayı, böylelikle de gönüllünün iş yükünü minimuma indirmeyi hedefliyoruz. FYE bu yönleriyle dünyadaki benzerlerinden ayrılan ücretsiz bir asistan teknoloji.”

Siz de uygulamayı deneyimlemek veya gönüllü olarak betimleme yapmak için girişimin web sitesini ziyaret ederek daha fazla bilgi alabilir ve topluluklarına katılabilirsiniz.

Daha fazla içerik için Moletik.com’u takip etmeye devam edin 🧡

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top