Soğuk Algılığına Birebir: Ekinezya

Havanın gittikçe soğuduğu akşamla sabah arasındaki sıcaklık farkının oldukça hissedildiği ve ne giymemiz gerektiğini bilmediğimiz şu günlerde nezle veya grip olmamak nerdeyse olanaksız gibi görünüyor. Bu nedenle, alacağımız önlem ve gerekli takviyeler bu süreci çok daha rahat atlatmamızı sağlayacaktır. Günümüzde birçok insan soğuk algınlığı ve gribin süresini kısaltmak, ayrıca boğaz ağrısı (farenjit), öksürük ve ateş gibi semptomları da iyileştirmek için aşağıdaki resimde görülen bitkiyi kullanıyorlar. İşte şimdi tam da bugünlerde hem içinizi ısıtacak hem de sizi soğuk algınlığından koruyacak bitki ekinezyadan bahsedeceğiz.

Ekinezya bitkisi Kuzey Amerika’nın Orta Batı bölgesine özgü çok yıllık bir bitkidir. Pembe veya mor renkte çiçekler taşır ve uzun saplara sahiptir. Bitki merkezindeki koni sert bir tarağa benzeyen keskin dikenleri olan bir tohum başıdır.  

Ekinezya bitkisi içerdiği özellikle polisakkaritler ve glikoproteinler olmak üzere iki kimyasalın vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanıyor ve bu sayede de bağışıklık sisteminiz enfeksiyona neden olan mikroplarla daha iyi savaşmasına yardımcı oluyor. Ayrıca yapılan bir araştırma Ekinezya bitkisinin vücudunuzun beyaz kan hücreleri oluşturmasına yardımcı olan kimyasallar içerdiğini gösteriyor. Üst solunum yolunuz (burun, ağız ve boğaz) enfekte olduğunda, bu beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmak için bağışıklık sisteminizde çalışır.

Tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılan üç ekinezya türü: Echinacea angustifolia , Echinacea pallida ve Echinacea purpurea . Bitkinin toprak üstü kısımları daha fazla polisakkarit (bağışıklık sisteminin aktivitesini tetiklediği bilinen maddeler) içerir. Ancak araştırmalar, Echinacea purpurea‘nın toprak üstü kısmının en etkili olduğunu düşündürmektedir.

Kimler Kullanmamalı?

Tüberküloz, lösemi, diyabet, HIV veya AIDS, karaciğer rahatsızlığı olan kişiler ekinezya almamalıdır. Ekinezyanın bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların etkinliğini azaltabileceğine dair bazı endişeler var. Bu nedenle organ nakli olan ve bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullanması gereken kişiler bu bitkiden uzak durmalıdır.

Peki siz ekinezya tüketiyor musunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın. Moletik’te çok daha fazla benzer içeriği bulabilirsiniz.

Kaynak

Mount Sinai, Echinacea, https://www.mountsinai.org/health-library/herb/echinacea

Nourish by WebMD, Health Benefits of Echinacea, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-echinacea

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top