Amino Asit Nedir? Amino Asit ne anlama geliyor? Kelimenin kökeni nedir?

Amino Asit, Amino Acid
Latince

Amino Asit kelimesinin “amino” kelimesi, Latince “ammonium” kelimesine dayanırken; “asit” kelimesi Latince “acidus” kelimesinden türetilmiştir. “Amino asit” terimi, “amino” ve “asit” kelimelerinin birleşiminden oluşur. “Amino”, azot içeren bileşikleri ifade etmek için kullanılan genel bir terimdir. “Asit” ise, su çözeltisinde hidrojen iyonları (H+) üretebilen veya hidrojen iyonlarına (H+) bağlanabilen bileşikleri ifade eder. Amino asitlerin kökeni, Alman kimyager Emil Fischer’in 19. yüzyılda yaptığı çalışmalara dayanır. Fischer, proteinlerin yapısını ve amino asitlerin bileşimini inceleyerek amino asitlerin özelliklerini belirlemiştir. İlk olarak, Fischer tarafından keşfedilen ve en basit amino asit olan Glisinin yapısı ortaya konmuştur. Daha sonra, diğer amino asitlerin yapıları ve işlevleri üzerinde çalışmalar yapılmış ve bu alanda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.

Amino Asit Nedir? Amino asitler, proteinlerin yapı taşları olan organik bileşiklerdir. Proteinler, vücutta birçok önemli rol oynayan enzimler, hormonlar, antikorlar, kaslar ve dokuların yapısal bileşenleri olarak birçok fonksiyonda yer alırlar. Amino asitler, protein sentezi için gereken temel bileşenlerdir.

Amino asitler, amonyak (NH3) ve karboksil grubunu (COOH) içeren bir alfa-amin grubu (NH2) ile karakterize edilen bileşiklerdir. Biyolojik sistemlerde yirmi farklı amino asit bulunur ve bu amino asitler, proteinlerin yapısını ve işlevini belirleyen bir dizi kombinasyonla birleşebilirler.

Amino asitler, iki temel kategoride sınıflandırılabilir: esansiyel (Eksojen) ve esansiyel olmayan (Endojen) amino asitler. Esansiyel amino asitler, vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan besinlerle alınması gereken amino asitlerdir. Esansiyel olmayan amino asitler ise vücut tarafından sentezlenebilen amino asitlerdir.

Amino asitlerin çeşitli işlevleri vardır. Öncelikle, hücrelerde protein sentezi için kullanılırlar. Protein sentezi, DNA’nın genetik bilgisini kullanarak amino asitlerin birleştirilmesiyle gerçekleşir. Amino asitler ayrıca enerji üretiminde de rol oynarlar. Bazı amino asitler, enerji üretmek için glikoz dışında alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir.

Amino asitlerin yanı sıra, bazı amino asit türevleri de önemli rol oynar. Örneğin, glutamin ve aspartik asit, sinir sistemi işlevi için önemli olan nörotransmitterlerin yapı taşlarıdır.

Daha fazlası için Moletik Sözlük’ü takip etmeyi unutmayın!


#AminoAsit #Yapıtaşı #Glutamin #Glisin #Fischer #Latince

İlk yayınlanma: 1 Eylül 2023
Güncellenme: 28 Şubat 2024

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top