Lise Dönemi Biyoloji Derslerinin Mihenk Taşı: Mitoz Bölünme

Mitoz bölünmeyi canlıların en büyük silahlarından biri olarak görebiliriz. Mitoz bölünme sayesinde boyumuz uzar, mitoz bölünme sayesinde vücudumuz gelişir, mitoz bölünme sayesinde yıllarca yaşarız. Bir sonraki yaralanmamda yara bandımın altında çalışan işçilerimin elinde mitoz bölünme olacak.

Ağaçlar mitoz bölünme sayesinde güneşli havalarda bize gölge sağlayabilecek hale geliyorlar. Tabi ki ormanlar da mitoz bölünme sayesinde oluşuyor. Hayat arkadaşlarımıza hediye ettiğimiz çiçekler (lütfen çiçeklerimizi saksısıyla beraber hediye edelim ki hediye ettiğimiz değerli arkadaşımız yıllar boyunca çiçeğimize baktıkça bizi hatırlasın) mitoz bölünme sayesinde güzel görüntülerine bürünüyorlar.

Milyarlarca gözümüzle göremediğimiz canlının Dünyamızdaki kimyasal döngüleri dengede tutması sayesinde (tabii ki mitoz bölünmenin yardımıyla) hala yaşayabiliyoruz. Peki mitoz bölünme örneklerini bu şekilde çoğaltabileceğimiz binlerce işe nasıl bulaşıyor? Her şeyden önce şu ana kadar adı 11 kere anılmış olan mitoz bölünme nedir?

Son sorduğum soruya birçok ders kitabından veya internet sitesinden cevap bulabiliriz ve bulduğumuz cevaplar bize mitoz bölünmeyi tanımlar. Evet mitoz bölünme bir bölünme çeşididir ve bir ana hücreden kalıtsal özellikleri birbirleriyle ve ana hücreyle aynı iki hücre oluşmasına denir. Bu olay 5 ana evrede gerçekleşir ve bu evrelerin isimlerine bu yazımızda ihtiyacımız yok. Benim size aktarmak istediğim mitoz bölünmenin tanımından çok gerçekten ne olduğu.

Bir insan vücudunda ortalama olarak 30 trilyon insan hücresine karşılık 38 trilyon bakteri vardır. Bu bakteriler insan vücudunun bir parçası, olmazsa olmaz bir kısmını oluşturur. Aşağıda iki ayrı bakteri cinsinin vücudumuzda nerelerde bulunduğunu görebiliriz. Vücudumuzdaki bakteriler tahmin edebileceğiniz gibi iki cinsle sınırlı değildir.

Bakteriler gözle görülemeyen canlılardır ve sadece bir hücreden oluşurlar. Yani tek bir bakteri bireyinden bahsederken aslında sadece tek bir hücreden bahsederiz. Tek bir insanda bu sayı yukarıda yazdığı gibi ortalama 30 trilyon. Bir bakteri hücresiyle bir insan hücresini aynı boyutta kabul etsek dahi (ki insan hücreleri bakteri hücrelerinden daha büyüktür) bakterilerden 30 trilyon kat daha büyük oluyoruz. İşte tam da bu nedenler yüzünden insan ve bakteri mitoz bölünmeyi farklı amaçlarla kullanır.

Bakteriler mitoz bölünmeyle ürer ve onlar için bu işlem sadece 20 dakika sürer. Kısa sürede milyonlarca olabilmeleri bu sayededir. Biz ise mitoz bölünmeyi büyüme, gelişme ve onarım için kullanırız. Annemizin vücudunda ilk oluştuğumuzda sadece bir hücreye sahiptik. Sonra mitoz geçirdik ve iki hücremiz oldu. Sonra dört, ardından on altı hücreli olmayı başardık. Bu süreç durmadan devam etti ve ölene kadar devam edecek. Mitoz bölünme sayesinde vücudumuz durmadan yenileniyor ve ölmüş olan hücrelerimiz yenileriyle değiştiriliyor.

Uzun süreli yaşamımızı durmadan yenilenen vücut hücrelerimize, mitoz bölünmeyle üreyip varlıklarını devam ettiren içimizdeki ve Dünyamızı yaşanılabilir bir yer haline getirip bu yaşanılabilirliği hala sürdürmeye uğraşan dışımızdaki mikroorganizmalara, doğanın sembolü olan ağaçların gölgesine, hayatımızı renklendiren çiçeklere, bize neşe katan hayvanlara ve adı geçmese de hepsinin saydıklarım kadar önemli olduğunu bildiğim canlılara borçluyuz.

İşte mitoz bölünmenin gerçek kimliği burada yatıyor. Borçlu olduğumuz “canlılık”.

Kaynak

Kaynak 1, Kaynak 2

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bu içeriği paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top